Bár már tavaly óta nem kötelező az általános iskolák első és második osztályában a tartós könyveket használni, az Emberi Erőforrások Minisztériuma csak a napokban módosította az erre vonatkozó rendeletét.

A tárca elsősorban az életkori sajátosságokkal indokolta a döntést, kiemelve azt is, hogy a tankönyv érzelmi kapcsolat is egy kisiskolás számára. A tartós tankönyv ezzel szemben nem a gyermeké, az iskola könyvtárából kell kikölcsönözni, év végén pedig vissza kell adni, ezért nem lehet például beleírni.

Kereszty Péter, a Tankönyvesek Országos Egyesületének elnöke azt mondta: az első és a második osztályban a tartós tankönyv megnehezítette az oktatómunkát. Azt mondják az alsós tanító kollégák, hogy ezek a könyvek mindig is gyakorlatilag munkatankönyvekként működtek: írtak bele, bejelöltek benne dolgokat, ebbe a könyvbe kerültek bele jutalompontok vagy ábrák. Tehát teljesen lehetetlenné vált a munka azáltal, hogy ezek tartós tankönyvekként kerültek használatba.

Nagyon sok esetben a szülők át sem vették ezeket a tartós tankönyveket, így az ingyen tankönyv csak látszólag volt ingyen, mert a szülők a saját zsebükbe nyúltak, és megvették ezeket a könyveket - számolt be Kereszty Péter.

A tartós tankönyvek kötelező használata ellen több pedagógiai szervezet tiltakozott azt követelve, hogy vezessék ki ezt a rendszert az első négy évfolyamról. Az oktatásért felelős államtitkár az InfoRádiónak azt mondta, elképzelhető, hogy rövidesen döntenek erről, vagyis megszűnik az alsó tagozatban ez a rendszer.

Kiderült, hogy az az igény, hogy az első-második osztályban majd megbeszéljük, de szerintem akár még a harmadik-negyedik osztályban is ne kelljen visszaadni a tankönyvet, meg lehessen tartani. Valószínűleg ebbe az irányba szeretnénk haladni. Erről egyeztetni fogunk, és meglátjuk, hogy a Köznevelési Kerekasztal vagy ennek az utódszervezetének a véleményét ki fogjuk kérni, és utána megnézzük. Ha egyébként ez az igény, akkor azt gondolom, hogy ezt nagyon gyorsan el fogjuk dönteni. Mindenképpen sietünk, hogy bármilyen döntés is születik, a következő tanévben már egyértelmű legyen

- jelentette ki az oktatásért felelős államtitkár. Palkovics László azt mondta, hogy a változással járó plusz forrást az első és a második osztályosok esetében már beépítették a tankerületek költségvetésébe, a 3., 4. osztályosokat érintő módosításról pedig akár már tavasszal dönthetnek. A tartós tankönyveket a második Orbán-kormány vezette be, hogy ez enyhítse a családok és a költségvetés terheit. Az oktatáskutatók többsége szerint használatuk alapvetően csak a szöveggyűjteményeknél és az atlaszoknál lehet indokolt.