Az áfa 25 százalékos kulcsának 20 százalékra történő csökkentése 1,1 százalékkal mérsékelte az átlagos árszínvonalat. Az áfa-csökkentés hatása meghatározóan a ruházkodási termékek, a tartós fogyasztási cikkek, valamint az egyéb cikkek, üzemanyagok és a szolgáltatások egyes csoportjainál volt megfigyelhető. Ezzel együtt az infláció 1977 óta nem volt ilyen alacsony. Elemzők szerint a vártnál kedvezőtlenebb csökkenés annak köszönhető, hogy nem volt olyan szektor, ahol teljesen érvényesült volna az áfa mérséklés hatása.

Az ING Bank 2,2 százalékos mértékű inflációt várt. Barcza György, az ING Bank elemzője elmondta: minden szektorban elmaradt az árcsökkenés - a szolgáltatásoknál a legkevésbé, míg az ipari cikkeknél nagyobb mértékben. Bár a hipermarketek, a nagyobb bevásárlóközpontok többsége érvényesítette az áfa csökkentést, a kiskereskedők egyöntetűen lenyelték a mérséklést.

A maginfláció ugyanakkor jóval magasabb lett a várakozásoknál, ám még így is minden idők legalacsonyabb értékét jelenti. Az ING mínusz 0,4 százalékot várt, ehhez képest plusz 0,5 százalékos volt az idei első hónapban a decemberi 1,2 százalék után. A havi árdrágulás 0,1 százalékot tett ki a decemberi stagnálást követően.