A CEU kuratóriuma annak figyelembevételével, hogy a CEU teljesítette a magyar törvények által megszabott kötelezettségeit, és hogy a magyar kormányzat továbbra is elzárkózik a felsőoktatási törvény módosítása által teremtett helyzet rendezésétől, június 23-i ülésén jóváhagyta, hogy a CEU a megszokott felvételi határidők szerint megkezdje a toborzást a 2019-2020-as tanévre Budapestre. A kuratórium újra megerősítette, hogy minden körülmények között elkötelezett az egyetem mellett.

A CEU emellett nyilvánosságra hozta a New York Állam Oktatási Hivatalának képviselőjétől származó hivatalos levelet is, ami az intézmény szerint megerősíti, hogy a CEU valóban felsőoktatási tevékenységet végez New York államban, és így maradéktalanul megfelel a lex CEU követelményeinek. A CEU kuratóriuma jóváhagyta az egyetem New York-i oktatási programjainak bővítését és továbbfejlesztését - olvasható a közleményben.

Összhangban azzal a ténnyel, hogy a CEU a múltban is működött párhuzamosan több campuson, az egyetem kuratóriuma idén márciusban egy bécsi campus létesítéséről is döntött. A múlt hét végén tartott ülése pedig jóváhagyta, hogy a CEU oktatási helyszínt béreljen egy, a célra alkalmas bécsi területen, és megkezdje a toborzást a városba a 2019-es tanévre.

A magyar kormányzat több ízben is kijelentette, hogy amennyiben a CEU megfelel a törvényi előírásoknak, akkor kiszámítható feltételek mellett tovább működhet Magyarországon. Itt az ideje, hogy Magyarország a vállalásainak megfelelően cselekedjen

- mondta Leon Botstein, a CEU kuratórium elnöke.

Miért nem döntöttek még a CEU-ról? - Ezt mondta Orbán

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben újságírói kérdésre két mondatban megmagyarázta, miért nem írták még alá a megállapodást: Ez egyik válasza szerint "jó döntéshez idő kell." Aztán az Index, a Hvg.hu és az Atv.hu kérdésére, hogy a CEU augusztusig szeretné megkötni a megállapodást, különben kilátásba helyezték az egyetem elköltöztetését, Orbán azt mondta: "Fontosabb a döntés minősége, mint az időpont". Az Európai Néppártból érkező ultimátumot firtató felvetésre azt válaszolta, hogy a CEU és a kormány ügyéhez a "Néppártnak semmi köze".

Képünk forrása: Napi.hu/Szabó Dániel