Egyelőre nem látszik a bölcsödébe és óvodába járók 90 százalékának biztosítandó háromszori ingyenes étkezés költségvetési forrása, most leginkább úgy néz ki: az önkormányzatokra terhelik majd az ezzel járó kiadási többlet jelentős részét - írja a Világgazdaság.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt közölte, hogy idén 3,5 milliárd forinttal emelik meg a gyermekétkeztetésre jutó keretet, jövőre pedig 10-11 milliárddal. A lap szerint ez első ránézésre is kevés: idén szeptember és december között mintegy 7 milliárd, jövőre pedig (11 hónapos ellátási idővel számolva) 19 milliárd forint megfizetésétől mentesítenék a családokat az ingyenes étkezéssel - ezt kellene pótolni. A költségvetés láthatóan a szükséges összegnek alig a felét fizeti csak - valójában azonban valószínűleg annyit sem - véli a Világgazdaság. Az Emmi ugyanis már elhatározott abban, hogy a magasabb minőséget biztosító új rendeletét bevezeti szeptembertől (ez az előírás híresült el úgy, hogy nem lehet sót tenni az asztalra). Az egészségesebb étrend azonban drágább alapanyagokat is kíván - azért is tolták el az előírások bevezetését korábban, hogy ne kelljen nagyon árakat emelni a közétkeztetésben. Szakmai körök szerint a közétkeztetésre szánt állami támogatás éves keretének tízmilliárdos emelése a magasabb alapanyagárakat pótolta volna.

Ez annyit jelent, hogy a plusz 230 ezer bölcsis és ovis ingyenes étkezésére teljes egészében az önkormányzatoknak kell előteremteni a pénzt - vagy a költségvetési támogatásokat emelik majd a tervnél jobban. Azt, hogy végül ki fizet, az apparátus dönti majd el - olvasható a cikkben.