A Napi Gazdaság cikke

A gyermekétkeztetés központi támogatásának drasztikus csökkentésénél még az egyéb családi juttatások megkurtítása is célravezetőbb volna - értettek egyet a lapunk által megkérdezett szereplők. Pontos számok még nem állnak rendelkezésre, de a kieső állami támogatást saját forrásból olyan nagyvárosok sem tudják előteremteni, mint Szeged vagy Pécs, hiszen százmilliós nagyságrendű összegekről van szó. Egyelőre mindkét városban a tervezett intézkedés átdolgozásában, illetve finomításában reménykednek.

A pécsi városházán közölték: ha nem változnak a tervek, akkor a legrászorultabbaknak próbálnak majd valamit kiszorítani, de hogy a több mint 20 milliárd forintos adóssággal küszködő baranyai megyeszékhelyen hány gyerek gondjait enyhíthetik majd, azt még nem tudni.


Kaposváron a tervezet szerint jövőre a város óvodáinak és iskoláinak fenntartására 614 millió forinttal kevesebb központi forrás jut - mondta el Szita Károly, a város polgármestere -, a gyermekétkeztetés támogatása 135 millió forinttal csökkenhet, ráadásul a megszorításokat a tanév közepén, januárban kellene bevezetni. Jelenleg a kaposvári általános iskolások szülei 271 forintot fizetnek egy ebédért, a háromszori étkezés 402 forint - utóbbi havonta több mint 8 ezer forint, ha valaki nem jogosult támogatásra. Nehéz lesz eldönteni, kikre és milyen terheket raknak majd, mert ha jövőre is ugyanannyi lesz a térítésmentesen étkező, mint most - jelenleg a kaposvári óvodások, illetve általános iskolások 70 százaléka részesül ingyenes étkeztetésben -, a többiek díját legalább 40 százalékkal kell megemelni.


A legnagyobb bajban azok a halmozottan hátrányos, foglalkoztatási gondokkal küszködő kistelepülések lesznek, ahol az önkormányzatok már az iskola-összevonás lehetőségét is kihasználták - véli Bencze Ferenc, öt zalai, illetve Veszprém megyei kistérség oktatási ügyekben illetékes munkatársa. Az érintett helyhatóságok mintegy 80 százaléka részben sem tudja pótolni a kieső támogatást, miközben az iskola-öszszevonások miatt egyre több a korán kelő és este későn érkező diák, akik az otthoni körülményektől függetlenül sem tudnak enni, szinte egész nap. Egyre több helyen vélik úgy, hogy akár a családi pótlékból vagy a közmunkáért járó fizetésből levonva, de a gyerekek étkeztetését meg kellene oldani. Az is igaz - tette hozzá Bencze -, hogy a térségben is rendkívül magas, több mint 80 százalékos az ingyenes étkeztetésben részt vevők aránya.


Ha a tervekből valóság lesz, a kistelepüléseken számos, elsősorban a diákétkeztetésre alapozó cég húzhatja le a rolót - nyilatkozta lapunknak Vancsura Zoltán, a több Győr-Moson-Sopron és Vas megyei település oktatási intézményét is kiszolgáló Tetra Kft. gazdasági vezetője -, szakácsok tucatjai kerülhetnek utcára. A társaság adatai szerint az elmúlt egy-másfél évben csaknem a felére csökkent azoknak a diákoknak a száma, akik nem térítésmentes ebédet kapnak, miközben a szervezett vállalati étkeztetés is mintegy 30-35 százalékkal visszaesett. Az árakat ők már nem tudják tovább faragni, így is egy-két százalékos haszonkulccsal dolgoznak. Szerencsére több iskolában és munkahelyen büféket is működtetnek - tette hozzá Vancsura -, ezek forgalma folyamatosan nő, különösen ott, ahol már nincs közétkeztetés.