A kamatdöntés utáni elemzői vélemények szerint a monetáris tanács közleménye a korábbiaknál és a vártnál szűkszavúbb a további kamatpályával kapcsolatos iránymutatást illetően. A kamatdöntés előtti citybeli elemzői konszenzus egyöntetűen azt valószínűsítette, hogy a legutóbbi hetek forintgyengülése és a feltörekvő piacokkal kapcsolatos befektetői kockázatkerülés az enyhítési ütem mérséklésére készteti az MNB-t. Az MTI előzetes felmérésébe bevont londoni elemzők 0,05-0,10 százalékpontos kamatcsökkentést vártak keddre.

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető elemzője a monetáris tanács ennél nagyobb mértékű keddi kamatdöntése és az értekezletről kiadott közlemény ismertetése után közölte: szerinte a monetáris tanács "a befektetők figyelmét próbálta elterelni" és az újabb forinteladási hullámot igyekezett elkerülni a kommüniké azon, újonnan beillesztett kitételével, amely felhívja a figyelmet a folyómérleg-egyenleg többletére, és más feltörekvő piacokénál alapvetően erősebbnek nevezi a magyar gazdaság helyzetét.

Nem meggyőző

Az elemző szerint ugyanakkor a Capital Economics ezt nem találja meggyőzőnek, ugyanis véleménye szerint a devizatartalékokhoz mért - a folyómérleg-pozíció mellett a rövid lejáratú külső adósságkötelezettségeket is tartalmazó - bruttó külső finanszírozási igény tekintetében Magyarország már nem tűnik különösebben erősnek a felzárkózó piaci mezőnyön belül. Jackson szerint ez azt is jelenti, hogy a forint továbbra is sebezhető egy esetleges újabb eladási hullámtól, és ezért az MNB jövő havi kamatdöntését rendkívül nehéz megjósolni.

Mindent egybevetve azonban a Capital Economics elemzője azt valószínűsítette, hogy ha a forint nem gyengül tovább, az MNB még egy 0,10-0,20 százalékpont közötti kamatcsökkentést végrehajthat a jelenlegi enyhítési ciklusban. Hozzátette ugyanakkor, hogy megítélése szerint a monetáris tanácsi közlemény "szokatlanul tartózkodó" a mostantól várható kamatpályával kapcsolatban. A múlt havi kommünikében még szerepelt utalás a további megfontolt monetáris enyhítés lehetőségére, a keddi közlemény viszont csak azt helyezte kilátásba, hogy a testület a következő inflációs jelentés előrejelzéseinek ismeretében dönt majd az enyhítési ciklus folytatásának szükségességéről és lehetőségéről - hangsúlyozta keddi értékelésében a Capital Economics elemzője.

Jackson azt jósolta, hogy az új előrejelzés nem fogja kizárni a további enyhítést, különös tekintettel arra, hogy az inflációs pálya várhatóan alacsonyabb lesz az MNB által jelenleg vártnál, és a magyar gazdaságban meglévő jelentős többletkapacitás is azt jelenti, hogy az inflációs nyomás valószínűleg gyenge marad. Az elemző előrejelzése szerint az idei év egészében 1 százalék lehet az átlagos inflációs ráta Magyarországon.

Agresszív

A 4cast nevű gazdasági-pénzügyi elemzőház szakértői a keddi kamatdöntés utáni értékelésükben "agresszívnek" nevezték a kamatcsökkentés mértékét, és szintén kiemelték, hogy a monetáris tanács közleménye új, külön bekezdésben hangsúlyozta a magyar folyómérleg-többletet, amely megkülönbözteti a magyar gazdaságot a felzárkózó térség gyengébb gazdaságaitól.

A 4cast elemzőinek értelmezése szerint ez azt mutatja, hogy a monetáris tanács elsősorban a külső járványveszélytől tart, és nem lát belülről eredő gyengeségeket. A ház szerint mindent egybevetve megállapítható, hogy az MNB monetáris testülete reagált ugyan a piaci hangulat legutóbbi változására, például azzal, hogy nem helyezte kilátásba a további folyamatos enyhítést, a keddi kamatcsökkentés méretével kifejezett legfőbb üzenete azonban mégis arra utal, hogy az MNB egyelőre nem aggódik a piaci kockázatok miatt. A 4cast elemzői szerint mindazonáltal ez az "agresszív hozzáállás" kiteszi a forintot és az állampapírpiacot a globális befektetői hangulat esetleges további romlásának.

Időnyerés

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott stratégái a keddi MNB-kamatdöntést és a közleményt értékelő kommentárjukban úgy vélekedtek, hogy a monetáris tanács "megpróbált időt nyerni" a kommüniké azon új kitételével, amely szerint az új inflációs előrejelzés alapján születik majd döntés az enyhítési ciklus folytatásának szükségességéről és lehetőségéről.

A ház londoni elemzői szerint azonban ezzel együtt is "egyértelmű", hogy a monetáris tanács alapállása továbbra is enyhítésre hajló, és márciusban valószínűleg újabb kamatcsökkentés lesz, ha a piac addig stabilizálódik.

A Morgan Stanley elemzői közölték: a vártnál nagyobb keddi kamatcsökkentés és az utána kiadott monetáris tanácsi közlemény hangvétele alapján 2,50 százalékra módosították az MNB várható kamatmélypontjára adott előrejelzésüket az általuk eddig valószínűsített 2,65 százalékról. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy e prognózisuk nagymértékben függ a forintárfolyam rövid távú mozgásaitól.