Jelenleg az üzemanyagárak emelkedését piaci folyamatok indokolják, így a kormány nincs beleszólása az árba - mondta el Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Míg tavaly Tállai András - akkori - NAV-elnök levélben fordult a Mol-hoz és érte el, hogy csökkentsék Mezőkövesden a benzinárakat a kutakon, úgy most nem tervez a kormány beleszólni a tankolási tarifákba - válaszolta a tárcavezető a csütörtöki kormányinfón.

Arra a felvetésre, hogy a jövedéki adó vagy az áfa-csökkentésével nem tervez-e a kormány csökkentést, Gulyás azt mondta, hogy az áfa esetében egy EU-s szabályozás kizárja, hogy az eltérjen a máshol használt kulcstól. Míg a jövedéki adó szerinte az egyik legalacsonyabb az unióban.

A kérdés azért aktuális, mert péntektől ismét drágulás jön a kutakon: az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 398 forintra nő, a gázolajé pedig 408 forintra emelkedik.

Arról, hogy az EU-n belül mennyire drága a magyar üzemanyag-vásárlás, korábban részletes cikkben foglalkozott a Napi.hu.

A fotó forrása: MTVA.