A Nemzetgazdasági Minisztérium technikai okokból, magas szoftverkarbantartási igénye miatt az adósságmérőt a jövőben nem üzemelteti tovább - írta az Index.hu a Vastagbőr alapján.

Az NGM a döntést tovább is magyarázza: "szeretnénk továbbá elkerülni az adatszolgáltatásban előforduló párhuzamosságokat is. A Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá tartozó Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) részletes adatokkal szolgál az érdeklődők számára az államadósság állásáról. Az intézmény  havonta készít elemzést az adott év során végrehajtott adósságműveletekről, az adósságállomány változásáról és az adott havi állampapír-piaci folyamatokról. A részletes adatokat tartalmazó táblázatot és a jelentéseket elérheti az ÁAK weboldalán."

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2011. március 21-én tette közzé az államadósség-mérő alkalmazását a honlapján, amivel nyomon lehett követni az államadósság-elleni harc alakulását. Az akkor Matolcsy György vezette minisztérium PR-fogásnak szánta az adósságszint folyamatos nyomonkövetését, a kormány pedig azt kommunikálta, hogy az egyik legfontosabb feladat "a GDP 81,18 százalékát elérő adósságterhet a 70 százalékos szint alá vinni".

A legfrissebb, augusztus 21-i adatok szerint az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2013 második negyedévének végén a GDP 81,4 százaléka volt (23 250 milliárd forint).

Az NGM-et megkérdeztük, hogy mennyit fizetett ki az indulás óta az alkalmazás üzemeltetéséért, és melyik cégnek. Amint kapunk válaszokat - várhatóan hétfőn - visszatérünk az adósságmérőre.