Az ECB irányadó kamatlába a szervezet monetáris tanácsának döntése értelmében továbbra is 1,25 százalék.

Az euróövezeti kamatláb 2000 júniusától 2008 októberéig 4,25 százalék volt, majd a világméretű gazdasági válság elmélyülésével párhuzamosan folyamatosan csökkent. Az 1 százalékos történelmi mélypontot 2009 májusában érte el.

Az irányadó kamat majdnem két évig 1 százalékon volt, az idén áprilisban aztán az euróövezeti monetáris politikát irányító testület az inflációs nyomásra hivatkozva 1,25 százalékra emelte.

Elemzők figyelemmel kísérik majd az EKB elnökének fél háromkor kezdődő sajtótájékoztatóját, ahol sokan arra számítanak, hogy egy esetleges júliusi kamatemelésre utalhat.

Jean-Claude Trichet az áprilisi kamatemelést megelőzően "az infláció élénk éberséggel kísérése" ("strong vigilance") szóhasználattal jelezte, hogy az EKB hamarosan emelhet az iranyadó kamatlábon. Azóta Trichet ennél enyhébb megfogalmazással élt, amikor az inflációs veszélyekről beszélt.

A mostani döntés utáni kommentben az ECB-elnök szintén használta a "strong vigilance" kifejezést, vagyis várhatóan júliusban kamatemelés várható.

Az Európai Központi Bank "2 százalék körüli, ám azt meg nem haladó" inflációs célt követ.

Az Eurostat május közepi közlése szerint áprilisban éves szinten 2,8 százalékkal emelkedtek az euróövezeti fogyasztói árak.