Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elnök hívei egyes helyeken nekimentek a katonáknak, többjüket megverték és megkergették.

A hadsereg még péntek éjjel szállta meg Isztambul és Ankara stratégiai fontosságú pontjait, elfoglalta a köztévét, és bejelentette: átveszi a hatalmat, szükségállapotot és kijárási tilalmat rendel el az országban.

Később azonban Erdogan visszatért Isztambulba, és közölte: a kormányból mindenki a helyén van, a puccs megbukott, a tetteseket felelősségre fogják vonni.

Az Index azt írja, hogy a puccskísérlet korántsem volt vértelen. A légierő lázadó tagjai Ankarában csapást mértek a parlament épületére; a fővárosban összecsapások voltak a köztévénél, a hírszerzésnél és az országos rendőr-főkapitányságon is, egy vadászgép leszedett egy helikoptert is. Jelentések szerint legalább 17 rendőr halt meg tűzharcokban, a parlamentre mért csapásban legkevesebb tucatnyian hvesztették életüket. Összesen 60 halottról érkezett jelentés. A sebesültek számáról nincs pontos információ, de az első hírek több száz emberről szólnak.

Egyes helyeken még a reggeli órákban is folytak összecsapások. Ankarában az elnöki palotánál a hírek szerint vadászgépekről lőtték a puccsisták harckocsijait, de a parlament épülete felől is fegyverropogás és robbantások hallatszottak, dacára annak, hogy a kormány szerint urai a helyzetnek. Erdogan kisebb ankarai összetűzésekről beszélt közép-európai idő szerint reggel hat óra magasságában.

Az Al-al-Dzsazíra pánarab hírtévé tudósítása szerint szombat reggelre visszatért a nyugalom Ankarába az éjszakai puccskísérlet után. A helyi tudósítójuk szerint a török főváros fölött még a légierő gépei járőröznek, de harcok zaját már több órája nem hallani.  A dohai központú hírtévé honlapján arról számolt be, hogy a puccsisták már csak az ország néhány pontján tartják magukat.

Erdogannak jól jött

Az államfő diadalittasan térhetett vissza Isztambulba, a puccs kirobbanásakor ugyanis éppen nyaralt egy dél-törökországi üdülőhelyen. Nyilatkozatában azt mondta, hogy a puccs Isten ajándéka, mert így végre megtisztíthatja a hadsereget a "reakciós elemektől". A puccsisták súlyos árat fognak fizetni tetteikért és nem adják át Törökországot a megszállóknak.

A fő törésvonal a török társadalomban, hogy Erdogan konzervatív-iszlamista irányba akarja tolni az országát, míg a hadsereg az alkotmány szerint a szekuláris berendezkedés védelmezője. Ez már hosszú ideje feszültségeket szül a keménykezű Erdogan és a katonák között.