A termelés év/év bővülése alapvetően két fő tételnek, a 2012 végi alacsony bázisnak, valamint a járműgyártásnak és kapcsolódó beszállítói ágazatainak köszönhető.

Még a 2012-es zsugorodást sem lépte túl

Tavaly az év egészében a a magyar ipari termelés 1,4 százalékkal nőt, amely csak részben tudta ellensúlyozni a 2012-es
1,8 százalékos csökkenést. Jó hír viszont, hogy az esztendő folyamán az ipari kibocsátás negyedévről negyedévre erősödött: az első negyedéves 3,7 százalékos visszaesésből eljutott az utolsó negyedévben regisztrált 5,4 százalékos növekedésig. A legnagyobb mértékű év/év bővülést decemberben (6,8 százalék), a mélypontot februárban (-5,9 százalék) mérte a KSH.

Az enyhe idő is rontotta a számokat

Tavaly decemberben a feldolgozóipar termelése év/év alapon 8,6 százalékkal emelkedett, míg a bányászaté 21,5 százalékkal csökkent. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása számottevően, 14 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2012-ben. Az utóbbi oka az enyhe időjárás hatására mérséklődött fűtésigény: az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2013 decemberében a 2012. decemberi átlagos középhőmérsékletnél 1,8 Celsius- fokkal mértek magasabbat).

A fő ágazatok közül decemberben a járműgyártás mintegy másfélszeresére növelte a termelését (részben a 2012. decemberi alacsony termelési szint miatt). Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 6,4 százalékkal bővült, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 14,5 százalékkal csökkent. Az utóbbi iparágon belül a legnagyobb súlyú szakágazatban, a híradás-technikai berendezés gyártásában 17,9 százalékos visszaesést mért a KSH. Tartóssá vált a csökkenés a gyógyszergyártásban, az alág kibocsátása 11,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az export magához tért, a belföld mínuszban maradt

Az év egészében az ipari export 4,9 százalékkal nőtt, a 2012-es 0,7 százalékos csökkenés után. Ezen belül decemberben 12,9 százalékkal nőttek a külpiaci eladások. Az év egészét tekintve a teljes ipari értékesítés 57,8, a feldolgozóipari értékesítés 72,2 százaléka ment exportra.

Az ipar belföldi értékesítése 2013-ban 1,8, decemberben 2,0 százalékkal csökkent 2012 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar hazai eladásai az év egészét tekintve 1,7 százalékkal mérséklődtek, azonban decemberben 6,6 százalékkal emelkedtek év/év alapon.