A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke 48,5 százalék lett - jelentette a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). Az index 50 pont alatti értéke azt jelzi, hogy folytatódik a feldolgozóipar 2008 szeptemberében kezdődött összehúzódása, de ennek üteme kis mértékben csökkent novemberhez képest. A december havi index ugyanis 0,8 százalékponttal magasabb a novemberi értéknél (47,7), és szeptember (49,2) után a 2009-es esztendő második legmagasabb értéke. Korábban 1995-ben, 1998-ban és 2008-ban volt 50,0 pont alatt decemberben az index értéke (rendre: 46,8; 47,3; 40,8), a 2008-as érték már a válság első szakaszát jelentette.

Bár a nyers BMI érték jócskán csökkent novemberhez képest, ez jelentős részben az év végi leállásoknak és a rövidebb termelési időszaknak tudható be. 1995 óta minden évben lényegesen kisebb volt a decemberi nyers BMI érték a novemberihez hasonlítva, így ezt a trendet figyelembe véve a szezonális kiigazításnál magyarázható a szezonális BMI érték enyhe növekedése.

Legalább tizenhat egymást követő hónapban az elmúlt 15 évben még egyszer sem zsugorodott a feldolgozóipar, a korábbi rekordot az 1998. augusztus-december közötti öt hónapos időszak tartotta.

Decemberben két részindextől eltekintve a többi mutató negatív tartományban tartózkodott, de az indexértékek általában nem nagyon változtak novemberhez képest, és az 50,0 pont körüli, változatlanságot jelentő érték környezetében voltak.A novemberi enyhe csökkenés után további 0,3 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (49,1), lényegében tartva a novemberi ütemet. A beszerzési mennyiség indexe (45,6) kicsit növekedett (1,6 százalékponttal) novemberhez képest. A termelési mennyiség indexének (47,9) folyó havi értéke 0,6 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe tovább nőtt novemberhez képest, mégpedig gyorsuló ütemben. Immár hetedik hónapja jelzi a beszerzési árak növekedését (59,7). A szállítási átfutási idő indexe (47,9) ezúttal csökkent, értéke 2,7 százalékponttal alacsonyabb a novemberinél, és az átfutási idők kis mértékű hosszabbodására utal.

Decemberben ismételten tovább csökkent a vásárolt készletek mennyisége, és a novemberi növekedés után a késztermékekkészletek is fogytak kissé. A vásárolt készletek szintje (47,5) decemberben az előző hónapinál kisebb ütemben csökkent, 6,1 százalékponttal. A késztermékkészletek indexe (49,4) 2,1 százalékponttal lett kevesebb, és ismét a készletmennyiség enyhe csökkenésére utal. A külpiaci mutatók novemberhez képest némileg kedvezőtlenül változtak. Az importindex (47,7) 2,6 százalékponttal lett alacsonyabb, és üteme már szűkülést mutat. A múlt hónapban változatlanságot jelző exportindex értéke (48,1) ezúttal 1,9 százalékponttal csökkent, és egy rendkívül enyhe exportszűkülést jelez. A foglalkoztatási index (51,3) 2008 májusa óta először jelzi a foglalkoztatottság bővülését a feldolgozóiparban, és a múlt havihoz képest 2,9 százalékponttal lett nagyobb az értéke.