A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke 48,5 százalék lett - jelentette a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). Az index 50 pont alatti értéke azt jelzi, hogy folytatódik a feldolgozóipar 2008 szeptemberében kezdődött összehúzódása, de ennek üteme kis mértékben csökkent novemberhez képest. A december havi index ugyanis 0,8 százalékponttal magasabb a novemberi értéknél (47,7), és szeptember (49,2) után a 2009-es esztendő második legmagasabb értéke. Korábban 1995-ben, 1998-ban és 2008-ban volt 50,0 pont alatt decemberben az index értéke (rendre: 46,8; 47,3; 40,8), a 2008-as érték már a válság első szakaszát jelentette.

Bár a nyers BMI érték jócskán csökkent novemberhez képest, ez jelentős részben az év végi leállásoknak és a rövidebb termelési időszaknak tudható be. 1995 óta minden évben lényegesen kisebb volt a decemberi nyers BMI érték a novemberihez hasonlítva, így ezt a trendet figyelembe véve a szezonális kiigazításnál magyarázható a szezonális BMI érték enyhe növekedése.

Legalább tizenhat egymást követő hónapban az elmúlt 15 évben még egyszer sem zsugorodott a feldolgozóipar, a korábbi rekordot az 1998. augusztus-december közötti öt hónapos időszak tartotta.

Decemberben két részindextől eltekintve a többi mutató negatív tartományban tartózkodott, de az indexértékek általában nem nagyon változtak novemberhez képest, és az 50,0 pont körüli, változatlanságot jelentő érték környezetében voltak.



A novemberi enyhe csökkenés után további 0,3 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (49,1), lényegében tartva a novemberi ütemet. A beszerzési mennyiség indexe (45,6) kicsit növekedett (1,6 százalékponttal) novemberhez képest. A termelési mennyiség indexének (47,9) folyó havi értéke 0,6 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe tovább nőtt novemberhez képest, mégpedig gyorsuló ütemben. Immár hetedik hónapja jelzi a beszerzési árak növekedését (59,7). A szállítási átfutási idő indexe (47,9) ezúttal csökkent, értéke 2,7 százalékponttal alacsonyabb a novemberinél, és az átfutási idők kis mértékű hosszabbodására utal.

Decemberben ismételten tovább csökkent a vásárolt készletek mennyisége, és a novemberi növekedés után a késztermékekkészletek is fogytak kissé. A vásárolt készletek szintje (47,5) decemberben az előző hónapinál kisebb ütemben csökkent, 6,1 százalékponttal. A késztermékkészletek indexe (49,4) 2,1 százalékponttal lett kevesebb, és ismét a készletmennyiség enyhe csökkenésére utal. A külpiaci mutatók novemberhez képest némileg kedvezőtlenül változtak. Az importindex (47,7) 2,6 százalékponttal lett alacsonyabb, és üteme már szűkülést mutat. A múlt hónapban változatlanságot jelző exportindex értéke (48,1) ezúttal 1,9 százalékponttal csökkent, és egy rendkívül enyhe exportszűkülést jelez. A foglalkoztatási index (51,3) 2008 májusa óta először jelzi a foglalkoztatottság bővülését a feldolgozóiparban, és a múlt havihoz képest 2,9 százalékponttal lett nagyobb az értéke.