Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eredménytelenül zárult a 19 darab MiG-29-es vadászrepülőgép értékesítésére kiírt pályázat, egyetlen licitáló sem volt - közölte a lappal a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. Az elektronikus aukción a magyar légierő egykori vadászgépei mellett 20 hajtóművet és 293 egyéb tartozékot, rakétákat is kínáltak a csomagban. A kikiáltási ár 2,8 milliárd forint volt, ami jól tükrözi a gépek valós értékét, hiszen 1993-ban a 28 gépből álló flottát eredetileg 800 millió dollárért vásárolta meg a magyar állam - az orosz államadósság terhére.

A gépek kivonására 2010-ben, 17 év szolgálat után került sor, az eredeti 28 repülőből akkor már csak négy volt bevethető. A 28 gépből mindössze három olyan akadt, amely ezer óránál többet töltött a levegőben a 17 év alatt, de volt olyan gép is, amely 200 órát sem repült a kivonásig, ugyanis alkatrészként használták fel.

A gépek értékesítése sokadik nekifutásra sem sikerült. Ennek az az oka, hogy egy 2002-es orosz-magyar kétoldalú megállapodás szerint a NATO-tag Magyarország csak a gyártó ország kormánya, vagyis az Orosz Föderáció engedélyével értékesíthetné a gépeket, ez a követelmény pedig jelentősen leszűkíti a potenciális vevőkört. Az elmúlt nyolc-tíz évben a szabad ég alatt tartották a gépeket, gyakorlatilag csak teljes gyári felújítás után lehetne újra repülőgépnek nevezni őket - olvasható a Világgazdaságban.