A jövőben úgynevezett fenntartási díjat kell fizetniük az e-cigaretta gyártóknak és a forgalmazóknak - írja a Magyar Nemzet egy birtokukba került törvénytervezet alapján. Hogy ez a díj mekkora lesz, azt majd később egy rendeletben határozzák meg, annyi viszont biztos, hogy a díjat évente egyszer, március 31-ig kell megfizetni.

A lapnak nyilatkozó Ficsor Zoltán, a Villanypára Egyesület elnöke szerint ez meglepetésként érte a forgalmazókat és a gyártókat. A szakember azt nehezményezi, hogy a döntéshozók úgy kezelik az e-cigarettát, mint a hagyományosat, pedig ezek jóval kevésbé kártékonyak.

Nem ez az egyetlen szigorítás az e-cigarettákkal kapcsolatban. Idén május óta az e-cigarettát és a hozzá való tartozékokat csak a dohányboltokban lehet kapni, a nagykereskedők viszont egyelőre teljesen függetlenül működhetnek a dohányellátótól. Januártól azonban már az e-cigaretták után is jövedéki adót kell fizetni, az adó milliliterenként 70 forint lesz akkor is, ha az adott termék nem tartalmaz nikotint. Ez egy darab 10 milliliteres utántöltő árát a duplájára növeli majd, így Ficsor szerint minden e-cigaretta elveszti az árelőnyét a piacon a hagyományos dohánytermékekkel szemben.

Korábban megírtuk, hogy a cigaretta árának emelése ellenére nem nagyon csökkent a fogyasztás, azonban lehet, hogy sokan az olyan olcsóbb alternatívák felé fordultak, mint például a töltés. A kérdés, hogy ha minden drágul, akkor mit lépnek a dohányosok?

Valóban kevésbé ártalmas?

A Magyar Nemzet által megszólaltatott tüdőgyógyász szerint ma még keveset tudunk az e-cigaretták hatásairól, az azonban biztos, hogy hamis biztonságérzetet kelt a felhasználókban. Sokan azt gondolják, hogy ez egyáltalán nem káros, és gyakran jóval többet szívnak belőle, mint amennyit egyébként a normál cigarettából.