A KSH adatközlése jelentős pozitív meglepetést hozott a piaci várakozásokhoz képest, különösen annak fényében, hogy milyen gyenge teljesítményt mutatott az ipar 2017 utolsó előtti hónapjában - kommentálta a friss számokat Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető elemzője.

A különböző főbb bolttípusok növekedési ütemei között nagy az eltérés: a nem élelmiszerjellegű üzletek forgalma 10,2 százalékos növekedést produkált, míg csekély, 3,7 százalékos bővülést mutatott az üzemanyag-kiskereskedelem. A legnagyobb meglepetést az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi egységek forgalmában tapasztalt 4 százalékos bővülés okozta, mely 2017 legmagasabb növekedési üteme. Így valószínű, hogy ez a szektor áll a teljes kiskereskedelem pozitív meglepetése mögött - mondta az elemző. Összességében a munkaerőpiacon látott kedvező folyamatok (alacsony munkanélküliség, két számjegyű bérnövekedés) segítik a fogyasztási hajlandóság és így a kiskerforgalom növekedését.

Tartósan emelkedő pályán van a kiskereskedelem a lakossági fogyasztás bővülése, elsősorban a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet miatt. A hitelből való fogyasztás azonban hosszabb távon kockázatot jelenthet - véli Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. A háztartások elsősorban tartós fogyasztási cikkekből vásárolnak többet, mint a korábbi években.

A szakember szerint 2017-ben 5 százalékos lehetett a forgalombővülés. 2018-ban folytatódhat a növekedés, szintén 5 százalék körüli emelkedésre van kilátás. Kockázatot jelenthet, ha tartósan és jelentősen megnő a hitelből történő fogyasztás súlya a gazdaságban, mert ez egyensúlytalansághoz túlfűtöttséghez vezethet. Egyelőre nincsenek ilyen egyensúlyi problémák, azonban már halvány jelek utalnak arra, hogy a lakosság hajlandó inkább hitelből fogyasztani - fogalmazott Németh.

A kiskereskedelemnek lökést adhattak a fekete péntek akciók, valamint a nyugdíjak korrekciója és nyugdíjprémium is - véli Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. A tavaly várhatóan 10 százalék feletti reálbér-növekedés, a decemberben 17 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban fennmaradhat a forgalom 6 százalék körüli bővülési üteme, 2018 egészében pedig 5 százalékhoz közeli lehet a dinamika.

Lökést adhat az új lakások következő negyedévekben várható átadási hulláma is. A háztartások nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani - ttete hozzá Suppan.

A kiskereskedelmi forgalom növekedését várhatóan 2018-ban is támogatja a reálbérek további emelkedése, valamint a magas szinten lévő fogyasztói bizalom. Mindez pedig azt sugallja, hogy a háztartások fogyasztása idén is meghatározó tényezője lesz a GDP bővülésének - állapította meg  Nyeste Orsolya, az Erste Bank Zrt. szenior makrogazdasági elemzője.

Címlapkép forrása: Kummer János / Napi Gazdaság