Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fitch emelte a magyar GDP-növekedési várakozásait: a korábbi 3,2 százalék helyett most 3,6 százalékos dinamikát vár a tavalyi 2 százalékos növekedés után. Ezt részben azzal magyarázza, hogy a fogyasztás nő, amit a munkaerőpiac is támogat: a munkanélküliségi ráta 4,2 százalékon áll, a bérek emelkednek és a bankrendszer normalizálódik az évek óta tartó tőkeáttétel-csökkentés után - írta a portál.

.A fiskális és a monetáris politika prociklikus. A kormány a gazdasági fellendülésnek köszönhetően adókat tudott csökkenteni és növelte a kiadásokat a 2018-as választások előtt. Ennek eredményeként pedig a költségvetési hiány idén a GDP 2,3 százalékára nő a 2016-os 1,8 százalékról. Az államadósság GDP-hez viszonyított aránya 2019-re 68 százalékra eshet a tavaly 74 százalékról, de ez még mindig jóval a BBB hitelminősítésű országok mediánja (41 százalék) fölött van.

A Fitch szerint a szokatlanul alacsony inflációs környezet és a laza monetáris politika mellett ha az infláció bármennyire is az MNB célkitűzése fölé emelkedik, azt tesztelheti az MNB elkötelezettségét az inflációs célkitűzése mellett - áll a közleményben.

A mostani vélemény meglepő, mivel a korábban kiadott menetrend szerint október 20-án pénteken mond újból véleményt a magyar gazdaságról a Moody's, majd november 10-én pedig a Fitch Ratings.