Brüsszel egyelőre nem utal támogatást Magyarországnak, az első félévben alig 154,2 milliárd forint érkezett, ezért a kormány a Magyar Nemzeti Banknál tartott kormányzati betétállományt csapolja - olvasható a portál cikkében.

A kormány a 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban azt célozta meg, hogy a Magyarországnak járó 25 milliárd euró (mai árfolyam számolva 7625 milliárd forintos) támogatási keretösszeget 2018-ig leköti, a pályáztatást-pénzosztást lezavarja. A sietség oka a gazdaság felpörgetése a 2018-as választások előtt.

A terv csak idén 2200 milliárd forintnyi uniós támogatás kifizetése, de az összeg elérheti a 2700-2800 milliárd forintot is - erről még februárban beszélt Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikai mérlegéből kiderül, hogy az uniós támogatásokat a kormány a jegybankban tartott betétjeiből előlegezi meg - írja a hírportál. Június elsején még 1684,9 milliárd forintra rúgott a kormányzat jegybankban tartott betétállománya (kvázi megtakarítása), július végére ez az összeg 1069,0 milliárd forintra apadt, vagyis két hónap alatt 611,5 milliárd forinttal mérséklődött az állomány. A csökkenés egyharmada magyarázható egy devizakötvény lejárattal, míg a kétharmad mehetett az uniós támogatások kifizetésre. További részletek a Zoom.hu-n olvashatók.