Nem rohamozták meg hazánkat a keleti befektetők, az Államadósság Kezelő Központ adataira hivatkozva a Nagyar Nemzet azt írja, hogy eddig csak három darabot jegyeztek le külföldiek a letelepedési kötvényeket forgalémazó cégek értékpapírjából. A kabinet ugyanakkor 2000-3000 vásárlóra számít a következő két évben. Más forrásból a lap úgy értesült, kínai a három vásárló, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) nem rendelkezik információval a vásárlók nemzetiségéről.

A tavalyi törvénymódosítás szerint azok a harmadik, vagyis az unión kívüli országokból érkező állampolgárok, akik legalább 250 ezer euró, vagyis csaknem 73 millió forint értékben a kijelölt vállalkozás által kibocsátott értékpapírba fektetnek, a korábbinál jóval gyorsabban, a tartózkodási engedély megszerzése után hat hónappal letelepedési engedélyt kaphatnak Magyarországon.

A jogszabály azt is rögzíti, hogy csak közvetítő vállalkozáson keresztül lehet az állampapírokat lejegyezni. Eddig hét vállalkozás kapott az Országgyűlés gazdasági bizottságától, köztük elsőként áprilisban, a Kajmán-szigeteken bejegyzett Hungary State Special Dept Fund (HSSDF). A HSSDF működését Kínában fejti ki, a fő feladata marketingjellegű - meg kell találni és befektetésre kell ösztönözni a bevándorlással foglalkozó kínai polgárokat. Ezért a társaság bevándorlási ügynökségekkel veszi fel a kapcsoltat, illetve direkt megkeresést is folytat a célpiacokon - mondta korábban Lian Wang vezérigazgató.