A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az árfolyamgát intézménye mellett a Nemzeti Eszközkezelő (NET) létrejöttét és felállítását lehet talán csak konszenzusos sikerként megélni az Otthonvédelmi Akcióterv elemeiből. A parlament által hétfőn szentesített rendelkezésekkel kapcsolatban a bankokat érintő korábbi egyéb szabályozások (végtörlesztés) után már az is meglepő volt, hogy azok nem módosultak alapvetően az utolsó pillanatokban.

Az egyetlen pont, amelynél a furcsa egyetértésben némi ellentét tűnt fel, az az, hogy a pénzintézetek véleménye szerint a törvény által állított feltételeknek a kormányzat által jelzett 5000 adós többszöröse, akár 20-25 ezer devizahiteles is megfelelhet a jövő év során, s így a NET-re szánt idei 2 és a jövő évi költségvetésben tervezett 3 milliárd forint kevés lehet. A másik oldal érve szerint ugyanakkor az a tény, hogy a NET-hez történő jelentkezést a szociális rászorultsághoz kötik, olyan elemet visz a feltételrendszerbe, amelyre nézve jelenleg pontos adatokkal aligha rendelkeznek a hitelintézetek.

A NET szabályozása a bankokhoz delegálja feladatként, hogy kijelöljék azokat az ingatlanokat (és adósokat), amelyeket felajánlanak megvásárlásra a NET-nek. Csak a már kényszerértékesítésre jelölt ingatlan ajánlható fel, az adósnak az árverésről szóló értesítés kézhezvételét követő egy hónapon belül kell kezdeményeznie, hogy lakását az állam vásárolja meg. A hitelező pénzintézetnek további 30 napja van arra, hogy eldöntse, hozzájárul-e a tulajdonjog átruházásához azon az áron, amelyet az állam fizet az ingatlanért − leírva a további követelést.

Sokak szerint az érintetti kört szűkíti az is, hogy a bankoknak csak az idei negyedik negyedévtől van módjuk árverezést kezdeményezniük a NET-nek megfelelő − Budapesten és a megyei jogú városokban 15, vidéken 10 millió forintos forgalmi érték alatti − lakások esetében. Ráadásul a negyedik negyedévben az aktuális portfólió 2, a jövő évben pedig negyedévenként 3-3 százaléka jelölhető ki árverezésre − amely feltétele a NET bekapcsolásának.

 

NET által átvett lakások ára
TelepülésForgalmi érték %-a
Budapest, megyei jogú város55
Más város50
Község35
Forrás: MKOGY