Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybanktörvényt módosító törvényjavaslat zárószavazásának elhalasztása lehetőséget teremt arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a magyar kormány meg tudjon állapodni a jegybanktörvény nyitva maradt, vitás kérdéseiről - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI kérdésére hétfőn.

Megismételték, hogy a kormány prioritásként kezeli a Magyar Nemzeti Bank függetlenségével kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás lezárását, és azt, hogy az EKB és részben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által igényelt további finomításokkal kapcsolatosan ötoldalú egyeztetések folynak.

Varga Mihály, az IMF/EU-tárgyalásokat felügyelő kinevezett tárca nélküli miniszter szombaton jelentette be: azt kéri Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőtől, hogy a képviselőcsoport fontolja meg a jegybanktörvény hétfői végszavazásának elhalasztását. Az MTI-nek azt mondta: az elmúlt napok jegybanktörvényt érintő felvetései, valamint a IMF/EU-tárgyalások előkészítése miatt fordult ezzel a kéréssel Rogán Antalhoz.

Rogán Antal vasárnap jelezte, hogy támogatja az indítványt és biztosra vette, hogy később szavaz a Ház a jegybanktörvény módosításáról.

Az MNB-ről szóló törvényt módosító törvényjavaslatról hétfőn tartották volna a végszavazást. Az Európai Központi Bank (EKB) múlt héten csütörtökön kiadott véleményében azonban nem volt elégedett a javaslattal, mert megítélésük szerint az továbbra sem oldja fel az MNB függetlenségével kapcsolatos aggályokat.