A várakozásoknak nagy részben megfelel a mostani GDP-adat, hiszen az ipari termelés és az exportadatok után a korábbi becsléseket 2 százalék körülire módosították az elemzők – mondta a Napi Online-nak Barcza György, a K&H elemzője, hozzátéve azt is, hogy egész évre 3 százalék feletti recesszióra számít a magyar piac.

A negyedéves GDP-adat nem meglepő, hiszen az egyes hónapok teljesítményéből és az euró zónából érkező adatokból lehetett következtetni rá, hogy az előzetes becsléseknél rosszabb lesz a teljesítmény - mondta el Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője. Bár a pontos bontás még nincs meg, a legvalószínűbb, hogy a termelési oldal és a pénzügyi szolgáltatások visszaesése mozgatta lefelé a GDP-adatot, s ennek negatív hatását a jól teljesítő mezőgazdaság sem ellensúlyozta, de ezt a trendet erősítette a magánfogyasztás és a vállalati fogyasztás visszaesése is.

A részletes adatok - amelyeket egy hónap múlva publikálnak - nélkül nehéz megítélni az adatot önmagában. Azonban valószínű, hogy a banki szolgáltatások leállása húzta vissza az utolsó negyedévben a vártnál jobban a GDP adatot - mondta Samu János a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője. Az ipari termelés a hatalmas visszaesése alapján várható volt a rossz adat, s a jelenlegi környezetben még az tekinthető jó teljesítménynek, hogy a piac ennyire meg tudta becsülni a GDP romlását.

A vártnál mélyebb recesszió nem volt meglepetés az év végi ipari termelési adatok fényében - írta kommentárjában Suppan Gergely a Takarékbank elemzője. A szűkülő hitellehetőségek és a munkanélküliségtől való félelem fékezte a háztartások fogyasztását, s így a csökkenő árak ellenére az visszaeshetett jelentősen. A piaci kereslet szűkülése a hitelpiac leállása a beruházásokra is kedvezőtlenül hathatott. A kormányzati költekezést is visszafoghatták többek között az IMF-el kötött megállapodás miatt. Ahogy a válság mélyül, ezek a kiadások tovább csökkenhetnek. Mivel az import visszaesése várhatóan késve követi az export visszaesését, ezért a készletállományok növekedése indulhat meg az exportra termelő cégeknél, ami pozitív hatással lehet átmenetileg a GDP növekedésére. A mezőgazdaság jó teljesítménye nem tudta ellensúlyozni az ipari rossz teljesítményét. Suppan szerint is a pénzügyi szektor, a szállítások és az építőipari visszaesése húzhatta jelentősen lefelé a számokat. 2009 első fél évében gyorsuló visszaesésre számít, az ipari termelés az első hat hónapban éves szinte 25 százalékos lehet. Ugyanakkor az export húzhatja a gazdaságot a visszaeső szállítások ellenére is. Az elemző egyelőre 3,2 százalékos idei GDP zsugorodást vár, azonban nagyok a lefelé mutató kockázatok.