A kormány megállapodott azzal 14 kistelepüléssel is, amelyeket magas egy főre jutó adósságállományuk miatt - és mert nem önkormányzati feladatok ellátására vállaltak kötelezettséget - külön kezelt a Belügyminisztérium, így lezárultak a kormány és az önkormányzatok közötti tárgyalások az adósságátvállalásról.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly októberben jelentette be az önkormányzati adósságok nagy részének átvállalását. Az 1956 önkormányzattól mindösszesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át a kormány - közölte akkor a kormányfő.

A javaslatot néhány hét múlva az Országgyűlés is elfogadta, így az első lépcsőben december végéig az ötezernél kisebb lélekszámú 1710 település teljes adósságát, 74 milliárd forintot vállalt át a kormány. Ebből a körből maradt ki az a nagyon eladósodott 14 kistelepülés, amelyekkel csak mostanra állapodott meg a kabinet. Ez utóbbiak összesen 10,5 milliárd forinttal emelték az adósságátvállalás költségeit.

Az ötezernél nagyobb lélekszámú települések esetében az adósságátvállalás alsó szintje 40-, maximális értéke pedig 70 százalék volt, de egyes esetekben még ennél is több. A legnagyobb tételt a főváros adósságállománya jelentette, amelynek 60 százalékát - több mint 104 milliárd forintot - vállalt át az állam.

Akadt azonban elégedetlen városvezető is: Ajka szocialista polgármestere kevesellte az adósság 42 százalékának átvállalását és politikai döntésnek minősítette, mondván, hogy a hasonló adóerősséggel bíró Veszprém adósságának 70 százalékát vállalta át az állam.

Végül az eredeti javaslat helyett a kormány nagyjából 700 milliárd forintos adósságot vett át az érintett településektől. Persze a folyamat maradéktalanul csak június 28-adikáig zárul le, addigra állapodhat meg a kabinet a helyhatóságoknak hitelező pénzintézetekkel.

Az adósságrendezési tárgyalásokból mára kevesebb mint 20 önkormányzat maradt ki, amelyek korábban csődbe mentek, így adósságrendezési eljárás alatt állnak.

Annak az 1160 önkormányzatnak, amelyek felelősen gazdálkodtak és nem adósodtak el, a kabinet csupán későbbi kompenzációt ígért.

QP | Quality Placement