Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság cikke

A dubai események és a görög államadósság körüli problémák rányomták bélyegüket Magyarország megítélésére is, amit az adósságkockázati prémiumok és a CDS-árfolyamok növekedése, illetve a forint utóbbi napokban tapasztalt gyengülése is mutat - véli Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője, aki alapvetően az 50 bázispont mellett érvel. Ugyanakkor Magyarországra nem tekintenek más szemmel külföldön, a forint mozgása sem szakadt el a régió devizáitól, és a hosszú távú inflációs folyamatok még mindig kedvezően alakulnak. Vízválasztó lehet, hogyan alakul hétfőig az euró/forint kurzus - tette hozzá a szakértő.

 

Nem a forint utóbbi napokban tapasztalt gyengülése lehet a visszatartó erő az MT számára, hanem a fizetőeszköz volatilitása - mondta Barta György, a CIB Bank közgazdásza. A forint ingadozása az utóbbi három hónapban 13,5 százalék körül alakult, ami mindenképp magasabb, mint a megelőző időszakban tapasztalt, de messze elmarad a márciusi 26 százaléktól - érvelt szintén az 50 bázispontos vágás mellett az elemző. Ugyan a jegybanknak nincs hivatalos célárfolyamszintje, de amennyiben 280 forint fölé emelkedne az euró kurzusa, azt mindenképp mérlegelné az MT a döntéskor - tette hozzá.


A jegybankot nem valószínű, hogy "zavarná" a mostani árfolyamszint, sőt az MT minden bizonnyal egy gyengébb forint mellett tenné le a voksát - mondta Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő szakértője. Ugyanakkor - az általános gyakorlattól eltérően - a hosszú távú alacsony inflációs környezet nem esik akkora mértékben a latba a döntéskor, ugyanis a pénzügyi stabilitás és kockázati felárak érzékelhetően romlottak - tette hozzá. Az utóbbi időben már óvatos, burkolt megnyilvánulásokat hallhattunk az MT tagjaitól, amiben hangsúlyozták a forint és a magyar piacok sebezhetőségét - véli Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője. Ezek a tényezők indokolják a 25 bázispontos vágást a szakértő szerint.