A magyar és a lengyel miniszterelnök terve, miszerint megvétózzák az EU-s költségvetés és helyreállítási alap elfogadását bírálatokat vált ki Németországban - derül ki a Népszava összefoglalójából. Először a Kelet-Európában érdekelt német nagyvállalatok érdekképviselete javasolta a vétó mellőzését, majd Martin Schulz német szociáldemokrata EP-képviselő szólalt meg, aki szerint Magyarország csak az EU pénzére tart igényt, miközben a legalapvetőbb európai jogállami normák betartását is elutasítja.

Erre reagálva Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke megjegyezte, hogy Németország az egységes európai piac legnagyobb haszonélvezője, és csak az uniós piacon elért haszna egy részét juttatja vissza Magyarországnak EU-támogatások formájában. Orbán szerint Magyarország esetében az Európai Unió gazdagabb államai, élükön Németországgal évente körülbelül 6 milliárd eurót visznek el különböző jogcímeken. Eközben Magyarország az unió költségvetéséből körülbelül évi 4 milliárd eurót kap.

Hocinesze

A Népszava a sajtóban korábban megjelent elemzésekre hivatkozva felhívja a figyelmet arra, hogy ez az Orbán-kormánynak a (főként német) multinacionális cégeket kiemelten kedvezményező gazdaságpolitikája miatt lehet így. A G7 gazdasági portál számolta ki két éve: Magyarország az Orbán-kabinet idején kétszer akkora támogatási szintet biztosít a multiknak, mint amennyit az előző, baloldali kormányok alatt kaptak.

Például miközben az exportárbevétel több mint felét a multik adják, a társasági adó kétharmadát a vizsgált időszakban a magyar tulajdonú cégek fizették be, amelyeket a kormány keményebben adóztat a multiknál: árbevétel-arányosan a teljes mértékben hazai cégek 0,8, míg a teljes mértékben külföldi cégek 0,6 százalékot fizettek be.

A cégadó-rendszert torzítják a multikat erősítő kedvezmények: a teljes mértékben magyar tulajdonú cégek az adóalapjuknak a 12 százalékát tudták különböző kedvezmények segítségével "eltüntetni", míg a teljes egészében külföldi tulajdonú cégeknél 17 százalék volt ez az arány. A G7 konklúziója szerint - "a vizsgált öt évben a külföldi tulajdonú cégek arányosan közel másfélszer annyi adókedvezményt kaptak, mint a hazaiak".

Irgum-burgum

Eközben a Politico azt írta, hogy Varsóban üzleti körök, köztük bankok és a munkaadók szövetsége megismételte korábbi tiltakozását az ellen, hogy a kormány megvétózza az uniós keretet, amelyek legnagyobb haszonélvezői közé tartoznak a lengyel vállalatok. A Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek küldött levél kiemeli, hogy az ország üzleti partnerek és pénz nélkül maradhat, ha ragaszkodik a két pénzügyi terv megtorpedózásához.