Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kormány számára továbbra is a legfontosabb a rezsicsökkentés megőrzése - mondta Németh Szilárd a rádióműsorban. A politikus  azt magyarázta, hogy az elhúzódó háborús válsághelyzet, az elszabadult infláció, a megszakadó ellátási láncok és az Európát sújtó "brutális" energiaválság közepette kell megőriznie a magyar kormánynak a rezsicsökkentést.

Az áram- és a gázár drágulásával kapcsolatban azt mondta, hogy mindkét energiahordozó esetében fennmarad a rezsicsökkentett ár; azt áramért 2523 kilowattóra éves fogyasztásig 36 forintot kell fizetni továbbra is egységenként. Németh Szilárd elmondta, hogy e szint fölött ugyan 70 forint 10 fillér az áram ára, de "a baloldal által javasolt piaci mechanizmus lenne érvényes, akkor 268 forint felett lenne" ez az ár.

A politikus szerint ezt az árszintet azért tudják biztosítani, mert működik a Paksi Atomerőmű, ha pedig már Paks II. is meglenne - tette hozzá -, még kedvezőbb áron lehetne biztosítani az áramot.

A gázáremelést illetően viszont ekkora kedvezményt nem tudtak tenni; az átlagfogyasztásig 102 forint a köbméterenkénti ár, a felett viszont 747 forint lesz. De ez is olcsóbb, mintha a piaci árat kellene fizetni érte - mivel az Német Szilárd elmondása szerint 1020 forint lenne köbméterenként.