Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Németország fennmaradó atomerőműveit a tervek szerint az év végéig leállítják, miután Angela Merkel volt kancellár a japán fukusimai atomerőmű 2011-es leolvadását követően ígéretet tett az atomenergia fokozatos megszüntetésére – írja a Reuters.

A három erőmű 2022 első negyedévében Németország energiatermelésének 6 százalékát tette ki.

A környezetvédelmi és a gazdasági minisztérium márciusban készített első értékelése nem javasolta az erőművek élettartamának meghosszabbítását, jogi, engedélyezési és biztosítási kihívásokra, a kiterjedt és valószínűleg költséges biztonsági ellenőrzések szükségességére, valamint az erőművek üzemben tartásához szükséges fűtőelemek hiányára hivatkozva.

Az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül Németországba irányuló orosz gázszállítások csökkenése azonban felerősítette az atomenergiát támogató hangokat Németországban az idei télen várható áramszűke előtt.

A minisztérium közölte, hogy az áramhálózat-üzemeltetők kértek egy második értékelést az atomenergia életképességéről.

"Most újra számolunk, majd egyértelmű tények alapján döntést hozunk" - mondta a minisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy az új értékelés eredményei néhány héten belül várhatóak.

Az új értékelés figyelembe veszi a magasabb gázáraknak az áramárakra gyakorolt lehetséges hatását, a gázellátás komolyabb kiesését és a francia atomerőművek termelésének leállítását - derült ki egy, a Reuters által látott gazdasági minisztériumi dokumentumból.

Korábban Olaf Scholz kancellár elutasította a hosszabbítás lehetőségét, miközben az energiahiány miatt Németország újraindítja - a tervek szerint ideiglenesen szén- és olajerőműveit.