A német gyárak novemberben 3,7 százalékkal emelkedtek októberhez képest, amikor 5,8 százalékos csökkenést mértek. Piaci elemzők szerényebb, 2,1 százalékos havi növekedést vártak - írja az MTI a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki adatai alapján. 

Honnan, mennyi?

Novemberben a külföldi megrendelések 8 százalékkal emelkedtek havi összevetésben. Ezen belül is az euróövezeti megrendelések 13,1 százalékkal, a világ többi részéből pedig 5 százalékkal bővültek. A belföldi megrendelések szerényen, 2,5 százalékkal nőttek októberhez képest. Tavaly novemberben a német gyáripari megrendelések naptári kiigazítással 1,3 százalékkal haladták meg a 2020. novemberit.

Szintén kedvező, hogy a tavaly novemberi új megrendelések állománya 6,6 százalékkal haladta meg a koronavírus-járvány előtti, 2020 februári szintet. 

A legfontosabb partner

A növekvő rendelésállománya a magyar gazdaságnak, ezen belül a német gyáraknak exportáló magyar cégeknek is jól jöhet.

Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere ugyanis Németország: 2020-ban Magyarország közel 105 milliárd euró értékben exportált termékeket a világ minden tájára. Ebből több mint 29 milliárdos tétel "ment" Németországban, ami messze a legnagyobb összeg az országonkénti bontást nézve.

Az persze egyelőre kérdés, hogy a német gyáripari megrendelése novemberi növekedése egyszeri kiugrás vagy tartósan megindult a növekedés, ami elsősorban attól függ, hogy a globális ellátási problémákat sikerül-e megoldani.