Még 2019-ben költözött Budapestre a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB), és ezzel létre jött az első kelet-közép-európai központú fejlesztési bankja. Akkor sokan - köztük az Egyesült Államok is - kritizálta a pénzintézet magyarországi megjelenését, mivel korábban a KGST-országok fejlesztési bankja volt a hidegháborúban, Oroszország bír benne a legnagyobb részesedéssel. A szervezet 2012-es induláskor még a befizetett tőke 60 százaléka volt orosz, mostanra viszont ez már 45 százalék köré csökkent, a szervezetnek tagja Bulgária, Kuba, Mongólia és Magyarország is más keleti országok mellett. Sőt, mostanra a magyar az egyik legaktívabb tag lett a hálózaton belül.

Az Egyesült Államok helyi nagykövetségének a szervezet Budapestre költözésével kapcsolatos aggályainak alapja az volt, hogy a bank szerepelt az orosz állami intézmények hivatalos regiszterében. Valamint kifogásolták, hogy a diplomatákéhoz hasonló jogokat ígért a szervezet alkalmazottainak az Orbán-kormány. A bank azonban többször is tagadta ezt az állítást. Az elmúlt időszakban nemzetközi és hazai kritikák sem érték a pénzintézetet.

Viszont az orosz részesedés, valamint a feszült orosz-nyugati viszonyok miatt fontos kérdés, hogy miként érintik a beruházási bankot a nyugati szankciók. Mint ismert, mind az Egyesült Államok, mind az Európai Unió orosz pénzintézetekre rótt ki büntetőintézkedéseket, sőt, csütörtökön Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy Ukrajna lerohanására válaszul, gyakorlatilag teljesen kizárják az orosz gazdasági szereplőket az európai pénzügyi életből. 

Miként érintik az IIB-t a szankciók?

A Napi.hu kérdésére a bank közölte, hogy a szankciók nem érintik.

Az IIB az ENSZ titkárságán bejegyzett nemzetközi pénzügyi szervezetként mindig is kívül állt, áll és fog állni a politikán

- közölte velünk a Nemzetközi Beruházási Bank, amely szerint a "közelmúlt geopolitikai eseményei semmilyen módon nem befolyásolják a Bank működését, stratégiájának végrehajtását, a befektetőkkel, partnerekkel és ügyfelekkel szembeni kötelezettségeinek teljesítését."

Az IIB nemzetközi pénzügyi intézmény lévén nem tartozik szankciók és/vagy korlátozások hatálya alá.

- állítja a szervezet, amely szerint a szervezet a nemzetközi pénzügyi körök főáramában helyezkedik el, amelynek a bank hosszú évek óta szerves részét képezi, mindig a nemzetközi jog által előírt szankciókkal és korlátozásokkal összhangban jár el.

"Az IIB nem rendelkezik olyan anyavállalati struktúrával, amely befolyásolná működését, és tevékenységének minden vonatkozásában kizárólag a multilaterális fejlesztési intézményként vállalt küldetésének végrehajtása vezérli" - tették hozzá válaszukban.

Azt is írták a Napi.hu-nak küldött válaszukban, hogy a bank sikeresen hajtja végre európaizálódási stratégiáját. Ennek keretében a részvényesek döntése alapján az intézmény székhelyét Európába helyezték át, és az IIB az európai és globális pénzügyi és gazdasági rendszer szerves részévé vált, amelybe a nemzetközi üzleti közösség megbízik és elismeri.

A bank működése teljesen átlátható és nyílt, a tagállamok közvetlenül részt vesznek az IIB irányításában az intézmény legfőbb irányító testületeiben - a Kormányzótanácsban és az Igazgatótanácsban - lévő képviselőik révén.

- tették hozzá válaszukban.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.