A környezetvédő szervezet közleményében szorgalmazza, hogy Werner Faymann kancellár és Michael Spindelegger külügyminiszter lépjen fel az erőmű bővítése és üzemidejének meghosszabbítása ellen Orbán Viktor miniszterelnök keddi bécsi látogatása alkalmával.

A Greenpeace szerint a paksi erőműre vonatkozó terv "a súlyos biztonsági hiányosságok miatt egész Közép-Európa biztonságát veszélyezteti, és teljesen elhibázott energiapolitikai irányvonalat" jelent.

A demokrácia szempontjából aggályos törvénymódosítások lehetővé teszik, hogy "akár a lakosság és a szomszédos országok akarata ellenére is, felgyorsítva hajtsák végre" a bővítést - vélekedik a környezetvédő szervezet. A Greenpeace közleményében közelebbről az atomenergiáról szóló törvény módosítását bírálja. A megújuló energiaforrásokból - szél-, geotermikus- és biomassza-energiából - rendelkezésre álló nagy kapacitást kellene kihasználnia Magyarországnak - írták.

Orbán Viktor kedden egy kulturális rendezvényen találkozik és informális megbeszélést folytat Werner Faymann-nal. A magyar kormányfő a tervek szerint találkozik Michael Spindeleggerrel is.

A kormány május végén bejelentette, hogy a miniszterelnök vezetésével kormánybizottságot állít fel az erőmű bővítésével kapcsolatos stratégiai döntések előkészítésére. Az új erőművi blokkok megvalósítását a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt fontosságú és az energiaellátás biztonsága szempontjából alapvetően szükséges beruházásnak tekinti a kormány. A hazai ellátásbiztonság, árstabilitás garantálása atomerőművi blokkok létesítését teszi szükségessé, és indokolja azt a széndioxid-kibocsátás klímavédelmi követelmények által elvárt csökkentése is - állt a kormányszóvivői iroda közleményében. A tervek szerint a paksi telephelyet két új blokkal bővítik, amelyek 2020 és 2030 között lépnének üzembe. A jelenlegieket 2037-ig leállítják.

A fukusimai szökőár által okozott baleset hatására elrendelt európai "stressztesztek" keretében tavaly a paksi atomerőműben is biztonsági felülvizsgálatot végeztek. Az Országos Atomenergia Hivatal közlése szerint az EU által delegált munkacsoport idén márciusban elismerően nyilatkozott az erőmű biztonságának növelése érdekében tett intézkedésekről.