A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat indoklás nélkül 2018. december 31-ről 2020. június 30-ra módosította a "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" program, a "Szervezett, célzott népegészségügyi vastag- és végbélszűrés országos kiterjesztéséhez kapcsolódó kiegészítő program", valamint "a keringési betegségek megelőzését célzó komplex program" megvalósításának határidejét - szúrta ki a hvg.hu.

A most módosított kormányhatározatot 2017-ben hozták a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében.

Az országos kiterjesztésű vastagbélrákszűrés annak ellenére nem indult el időben, hogy pénz és egy pilot program tapasztalatai is rendelkezésre álltak. Az uniós forrással megtámogatott vastagbélrák szűrési program indítását 2016 februárja óta az egészségügyi kormányzat többször is bejelentette. Ez arra lenne hivatott, hogy 3 év alatt 75 ezer embert szűrjön, amellyel elméletben 10 százalékkal csökkenthetné a rendkívül rossz magyarországi kolorektális halálozási rátát, amivel európai első és világszinten negyedik az ország. Erről itt írtunk részletesebben.

Évente ötezer magyar beteg kolorektális daganat miatt veszti életét, közülük becslések szerint ötszázan megmenekülhetnének, ha elindulna végre az uniós és magyar állami forrásból támogatott országos vastagbélrák-szűrési program. A szakpolitika tehetetlensége a 6 milliárdos EU-s forrás visszaadásának kényszerével fenyeget - írta korábban a MedicalOnline.

A keringési betegségek szűrőprogramjának jelentőségét pedig az adja, hogy ez a betegség ma a halálozások leggyakoribb oka.