Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szakmai szinten felmerült a Népligeti felüljáró teljes elbontásának lehetősége. A Budapesten az Üllői út forgalmát a Könyves Kálmán körúton átvezető műtárgyról az állapota miatt részletes vizsgálat készül az idén, amelyet a Budapest Közút Zrt. végeztet - erősítette meg a Világgazdaság információját a Főpolgármesteri Hivatal.

A műszaki felmérés sokrétű, így kiterjed arra, hogy a felüljáró milyen mértékben terhelhető, hogy az esetleges felújítása során milyen beavatkozásokat kell elvégezni, illetve, hogy ezek elvégezhetők-e a jövőbeni fennmaradása érdekében, ezért az sem biztos, hogy a januártól frissen bevezetett 12 tonnás súlykorlátozás lesz az utolsó az átkelőn.

Arra ugyanakkor a lap nem kapott választ, hogy vajon a személyautósoknak kell-e számolniuk tilalommal, és ha igen, milyen időtávon belül, de a vizsgálat határideje 2022, tehát szigorítás nem várható a közeljövőben.

Az itteni problémák egyébként nem újkeletűek: a Járókelő.hu bejelentésére a BKK már 2014-ben levélben tájékoztatott arról, hogy a rekonstrukció szerepel a hídfelújítási programjában. A szükséges tervek idővel elkészültek, a kivitelezés viszont nem kezdődött meg. A Budapest Közút 2018-ban ezt azzal magyarázta, hogy a felújítás a 3-as metró korszerűsítése után kerülhet sorra, de addig is biztosítják a balesetmentes közlekedés feltételeit. Az M3 érintett déli szakaszát ugyan már 2020 októberében átadták, azonban a munkálatok azóta se indultak meg.

Becslések szerint ha megvalósulna a projekt, az napi 8000 járművet szívna ki az Üllői útról, emellett egyéb forgalomcsillapító megoldásokat is lehetővé tenne, mint a Pesti alsó rakpart lezárása, de a Rákóczi hidat is tehermentesítené - írja a portál.