Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A válaszadás a népszámlálásról szóló törvény értelmében kötelező.

Október 19-én 10.00 órakor lezárult a 2022-es népszámlálás online kitöltési szakasza. Az adatgyűjtésben érintett mintegy 5 millió cím 63,5 százalékából, 3,2 millió címről összesen közel 7 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe. Ez több mint a háromszorosa az előző, 2011-es népszámláláson elért eredménynek, amikor a kérdőívek 20 százalékát töltötték ki interneten a háztartások - idézi az MTI a közleményt.

Az ország valamennyi településén éltek a kérdőívek online kitöltésének lehetőségével. A megyék közül arányaiban Pest megyéből érkezett be a legtöbb kérdőív (71,7 százalék), a második helyen Győr-Moson-Sopron (69,5 szálalék), míg a harmadik helyen Fejér megye végzett (67,5 százalék). A megyei jogú városok esetében arányaiban Érdről érkezett be a legtöbb kitöltött kérdőív (a kitöltési arány 79,7 százalék), a második Székesfehérvár (75,1 százalék), a harmadik Szeged (72,4 százalék). Budapesten a címek 70,8 százalékáról küldték be online a kérdőívet. A fővárosi kerületek közül a XVII. (81,2 százalék), a XVI. (80,9 százalék), és a XXII. kerület (77,3 százalék) végzett az első három helyen. Hat településen az internetes kitöltési arány meghaladta a 90 százalékot, ebből négy Győr-Moson-Sopron megyében (Fertőendréd, Harka, Győrzámoly, Győrújfalu), egy Veszprém (Márkó), egy pedig Pest megyében (Telki) található - sorolták az adatokat.

Ugyanakkor sokan hagyták az utolsó pillanatra a válaszok beküldését, az online szakasz utolsó hétvégéjén a korábbi napi átlag többszöröse érkezett be a kérdőívekből.

Míg péntek reggel 7 óráig a címek 42,9 százalékáról küldték be a válaszokat, szombat estére a kitöltési arány meghaladta az 50 százalékot, vasárnap estére pedig már a 60 százalékot is elérte. Vasárnap összesen több mint egymillió személyi kérdőívet küldtek be a háztartások. Az online kitöltési arány, ilyen rövid idő alatt nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít, amit nagy sikerként értékelt a KSH.

A jövőben már csak a számlálóbiztosok segítségével lehet kitölteni a kérdőívet; munkatársaik hétköznap és hétvégén is dolgoznak.

Ha számlóbiztos nem találja otthon a lakókat a postaládában hagy egy papír értesítőt, megjelölve rajta a következő felkeresési kísérlet időpontját, valamint a telefonos elérhetőségét. Ezen a telefonszámon lehet időpontot egyeztetni a számlálóbiztossal, aki legközelebb akkor megy ki az adott lakcímre, amikor az biztosan megfelel az ott élőknek.

Igazolványt kell felmutatnia a biztosnak

Minden számlálóbiztosnak saját, névre szóló, egyedi azonosítószámmal rendelkező számlálóbiztosi igazolványa van, amely a személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal együtt érvényes. Amikor a számlálóbiztos felkeresi az adott lakcímet, fel kell mutatnia a számlálóbiztosi igazolványát. A számlálóbiztos személyéről pedig a népszámlálás teljes időszakában működő, ingyenesen hívható információs telefonszámon (+36-80-080-143) lehet érdeklődni a felkeresett háztartás lakcímét megadva.

Az adatszolgáltatás a lakáskérdőív kitöltésével indul, majd a személyi kérdőívek következnek - utóbbiból annyit kell kitölteni, ahányan az adott lakásban élnek. A válaszokat a számlálóbiztos tableten rögzíti, majd lezárja. A kérdőívek lezárásakor a rendszer az adatokat automatikusan titkosítja, a beküldéssel azok közvetlenül a KSH védett szerverére érkeznek.

Azok, akik a szerdán zárult online adatszolgáltatási időszakban nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek, és a számlálóbiztosoknak sem sikerül elérniük a november 20-ig tartó összeírói időszakban, pótösszeíráson november 21. és 28. között, a települési jegyzőt felkeresve tölthetik ki a népszámlálási kérdőívet

- olvasható a KSH közleményében.