December közepén, nem sokkal az ünnepek előtt kezdte a gyűjtés az Egységben Magyarországért, ellenzéki pártszövetség. Ugyan lassan indult be a gyűjtés, hiszen az új év első napján még a 100 ezer aláírás sem volt meg, csütörtök estére összejött a szükségesnél nagyobb mennyiség. A két feltett kérdésre 235-235 ezer aláírást gyűjtöttek össze, így még ha egy részük - akár 15 százalékuk - érvénytelen, akkor is meg lehet a szükséges 200 ezer, a Fudan Egyetem és az álláskeresési járadék ügyében is.

Nem meglepő, hiszen egy friss felmérés szerint, a magyar választók nagyobb része, 66 százaléka elutasítja a Fudan Egyetemet annak ellenére is, hogy ehhez hasonló kérdésekben ritkán alakul ki markánsabb vélemény. Az eddigi kormányzati tájékoztatás szerint, az elitegyetemhez 400 milliárd forint körüli kínai hitelt vennénk föl, és ezzel nem csak növekedne az ázsiai ország befolyása, de a Fudan megépülése területeket venne el a Főváros által tervezett Diákvárostól. A projektet ráadásul a hitelen túl is 100 milliárd forinttal támogatná a magyar állam.

A leadott ívek alapján, legalább ennyien nem elégedettek az álláskeresési járadék hosszával sem. Ez a munkanélküli segély helyét vette át a második Orbán Viktor vezette kormány alatt. Azoknak járhat, akik az elmúlt három évben legalább 360 napot dolgoztak, és az állam sem tud nekik megfelelő munkát találni. Jelenleg mindössze 90 napig folyósítható a járadék, a népszavazáson pedig arról kérdezik majd a polgárokat, hogy a maximális időtartamot 270 napra hosszabbítsák. Ez különösen fontos kérdés lehet, a járványhelyzet miatt állásukat elvesztők számára.

Az összesen 470 ezer aláírást tartalmazó ívet péntek reggel, 9 óra körül adták le a parlament mellett a Nemzeti Választási Bizottságnak, kék szalaggal átfont élőlánc kíséretében. Ha nem akadályoztatják az elfogadásuk, akkor áprilisban ezekre a kérdésekre is válaszolhatnak  választók. Erre azonban kicsi az esély, mert a jogszabályi határidők alapján, a teljes ellenőrzést vasárnapig be kellene fejeznie a választási szervezetnek, majd azt még Áder János köztársasági elnöknek is el kell fogadnia és ki kell hirdetnie.