Oktatási kérdésben nyújtott be egyéni népszavazási kérelmet a Nemzeti Választási Irodához a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) két alelnöke Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás.

A benyújtott népszavazási kezdeményezésben öt kérdés szerepel - ezt egy online sajtótájékoztatón jelentették be a PSZ alelnökei a Facebookon.

A kérdések a következők:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben tanórai foglalkozást csak pedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges szakképzettséggel rendelkező személy tarthasson?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy állami fenntartású általános iskolát csak a felvételi körzet szerinti településen megtartott helyi népszavazás támogató döntése esetén lehessen megszüntetni?”
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi tanterv a tanórai foglalkozások időkerete harminc százalékának felhasználásáról rendelkezhessen?”
  • Egyetért Ön azzal, hogy a tanuló a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?”
  • Egyetért Ön azzal, hogy a tanuló a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?”

Abban bíznak, hogy össze tudnak szedni 200 ezer aláírást, de várják a civil és szülői szervezetek segítségét is.

A NVI a honlapján azt írja: Magyarországon az országos népszavazásra vonatkozó szabályok az Alaptörvényben és a népszavazásról szóló törvényben találhatóak.

Magyarországon az országos népszavazásnak két típusa van:

  • kötelező népszavazás, ha azt 200 ezer választópolgár kezdeményezi
  • fakultatív népszavazás, ha népszavazást a köztársasági elnök, a kormány vagy 100 ezer választópolgár kezdeményezi, az Országgyűlés szabadon dönt arról, hogy elrendelje-e a népszavazást.

Hétfőn egyébként újabb egyeztetésre került sor a Belügyminisztériumban a Nemzeti Pedagógus Kar és a három pedagógus szakszervezet Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete részvételével, ezt a belügyi tárca közölte a távirati irodával. A tárgyalások a március 15-e után, csütörtökön és pénteken is folytatódnak - írták.