A kérdéseink kapcsolódnak az 1848-as követelésekhez, a törvény előtti egyenlőséghez, valamint a sajtó szabadságához, a cenzúra eltörléséhez - mondta el Tóth azon a sajtótájékoztatón, ahol bejelentették, hogy több kérdésről próbálják elérni, hogy népszavazás legyen. Az egyik népszavazási kezdeményezésük, Magyarország európai ügyészséghez történő csatlakozásának sürgetése a törvény előtti egyenlőséggel függ össze. Szerinte ma ugyanis az ügyészség nem vizsgálja Magyarországon "a fideszes oligarchákkal, a fideszes közpénzszivattyúkkal" kapcsolatos ügyeket.

Az MSZP elnöke a sajtószabadsággal összefüggésben azt mondta, népszavazási kezdeményezéseikkel azt szeretnék elérni, hogy a közpénzből leadott megrendelések ne a fideszes barátoknál landoljanak, hanem nézettség, olvasottság alapján osszák el ezt a forrást.     Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes azt mondta, minden adófizető magyar állampolgárnak érdeke, hogy tudja: az ő zsebéből veszik ki azokat az uniós támogatásokat, amelyeket nem a valódi céljukra, hanem fideszes oligarchákhoz, rokonokhoz, barátokhoz jutnak.

Szerinte az Elios-ügy a példa arra, hogy a törvény előtti egyenlőség nem valósul meg Magyarországon. Több mint fél év után sem volt semmilyen nyomozati cselekmény az ügyben, holott az Európai Csalás Elleni Hivatal pontosan leírta, hogyan csalták el a közpénzt kormányzati kapcsolatokkal rendelkező emberek.

Az európai ügyészséghez történő csatlakozás garantálná a magyar adófizetőknek is, hogy felelősségre vonják azokat, akik a közös pénzt lenyúlják - tette hozzá Harangozó, aki azt is elmondta, tudják, hogy a Kúria többször elutasította az ebben a témában feltett kérdéseket, de azóta változott a jogi környezet és bíznak abban, hogy a bíróság most a magyar emberek oldalára áll.

Azt szeretnék elérni, hogy állami cégek és a kormányzat ne hirdethessen országgyűlési, önkormányzati és európai parlamenti választási kampány idején. Ezt azzal magyarázta, hogy a mostani országgyűlési kampányban a kormányzat gyakorlatilag a Fidesz kampányával megegyező hirdetési kampányt indított milliárdokból - ezt pedig már Őrsi Gergely, az MSZP fővárosi alelnöke magyarázta.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.