Valami nagyon nagy disznóság folyhat néhány belvárosi útkereszteződésben, ugyanis összesen két polgármester négy hivatala foglalkozik azzal, hogy köztéri kamerákat szereljenek fel. Eddig is közkeletű vélekedés volt, hogy a fővárosban nem is annyira a bűnmegelőzés a cél a kamerarendszerek telepítésnél, hanem a nettó pénzbehajtást - de arra még nem volt példa, hogy ezt egy önkormányzati előterjesztésbe is leírták.

Az előterjesztés a fővárosi közgyűlés napirendjére kerül, az ügylet előadója Vattamány Zsolt "képviselő" a VII. kerület polgármestere. (2014 választási szabályok szerint a kerületi polgármesterek automatikusan fővárosi képviselővé avanzsálnak.) Az előterjesztésből kiderül, hogy az ügynek már számos előzménye van: a Tarlós István Vattamány polgármester valamint a fővárosi és az erzsébetvárosi önkormányzati rendészetek már megállapodtak abban, hogy Erzsébetváros "önként vállalja át (...) meghatározott közterületek vonatkozásban a jogszabályban meghatározott közlekedési szabályszegések esetén a közigazgatási bírság kiszabását"

Király utca és Erzsébet körút sarok
Kép: Forrás: Google Street View

A fővárosi közgyűlés elé kerülő javaslatban Vattamány Zsolt polgármester kifejti, hogy a Erzsébet körút-Wesselényi utca, az Erzsébet körút-Király utca, valamint a Dózsa György út és az István út (a Városliget sarkán) lévő kereszteződésekben "indokolttá vált a képfelvevők elhelyezése az egyre gyakoribb közlekedési szabályszegések hatékonyabb észlelése és bizonyítása érdekében" a fővárosban közlekedők között közismert, hogy a három kereszteződés forgalma magas, hiszen mind a Király utca, mind a Wesselényi nagy átmenőforgalmat bonyolít. Ezen nagy forgalmú főútvonalak a még forgalmasabb nagykörutat keresztezik.

A melléklet Google Street View képből is jól látható, hogy a probléma valós, hisz a a három kereszteződésben készült fotóból kettőn látható olyan autó, amely piros lámpán hajt át, vagy épp a forgalom beszorul a körúton. A problémára forgalomszervezési, technikai választ kellene adni az illetékes önkormányzatoknak vagy a közlekedésért felelős BKK-nak, ám láthatóan nem ebbe az irányba mozdul az előterjesztés.

Itt épp most  mindenki szabályos, István út - Dózsa György út sarka a Városligetnél
Kép: Forrás: Google Street View

A kereszteződésekben amúgy van térfigyelő kamera, ám azok szerencsétlen felhelyezése miatt nem lehet piroson áthajtások dokumentálásra használni, arról nem beszélve, hogy azok technikailag nem alkalmasak erre. A rendőrség csak most vezeti be azon traffipaxokat, amelyek majd alkalmasak lesznek a piros lámpán való áthajtás dokumentálásra, igaz még a traffipaxok sebességmérő funkciójával is komoly bajok vannak. Az előterjesztést várhatóan "csont nélkül" megszavazza a fővárosi közgyűlés, így az előterjesztés szövege szerint a kamarák kihelyezése "a főváros közrendjének, közbiztonságának további erősödést és fejlődését szolgálná."