Látszania kellene, hogy a pandémia kezelése miatt az emberek Orbán Viktort büntetik, elvégre már a kórházak centralizálása is problémákat okozott - véli Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem alkotmányjogásza a magyar alkotmány szakértője, aki a Klubrádiónak adott interjút. Az egészségügy 10 éve alulfinanszírozott, amit az ellátás megsínylett, és az egészségügyi dolgozókat sem becsülik meg.

A szakértőt meglepi, hogy mitől népszerű még mindig Magyarország miniszterelnöke, amikor az emberek a saját bőrükön érzik, a gyenge járványkezelést. Ha a járvány legrosszabb időszakában sem volt elégedetlenség, akkor jövőre aligha lesz. Szerinte mivel most is szoros a verseny, jövőre, ha az élet helyreáll, Orbán javára fordul a kocka.

Az amerikai professzor ezzel egyidejűleg egy furcsa előérzetének is hangot adott. Orbán Viktor dönthet úgy, hogy elveszíti a választásokat. Hogy miért? "Egyrészt, nézze meg a tévében, fáradtnak néz ki, pihenésre lenne szüksége. Másrészt az állandó diktátorozásra ebben az esetben azt mondhatná, hogy lám, demokratikus választások zajlottak Magyarországon. Tíz éven át építette a hivatalait, beleültetve a saját embereit, az elkövetkező négy évben egyik sem harapna belé, megélhetési gondjai sem lennének. Na négy évig kipiheni magát, diadalittasan visszatérhet. Tudom, őrültnek tűnik ez a gondolat, de mint alkotmányjogász azt látom, hogy ki van párnázva az élete."