Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Egy magyar, de világtörténelmi jelentőségű esemény mozifilm feldolgozására vállalkozunk. Beláthatatlan következményekkel járt volna, ha 1242 telének végén Batu kán nem fordítja vissza seregeit Esztergom alól, hanem folytatja az előrenyomulást. Filmünk az izgalmas szórakozás mellett gondolkodásra ösztönzi a nézőt Batu kán döntésének okairól. Büszkék vagyunk, hogy a teljes forgatási kreatív és szakmai magyar stáb mellett a szerepekre több neves külföldi színész és az utómunkára elismert, nemzetközi szakemberek mondtak igent" – vallja az 1242 - A Nyugat kapujában címmel készülő akció-dráma alkotócsapata.

A Horváth Áron és Joan Lane forgatókönyvéből készülő történelmi film forgatása ősszel magyarországi helyszíneken, köztük a Visegrádi Fellegvárban, a Bélapátfalvai Ciszterci Apátságban és a fóti NFI Stúdióban lesz, a tervezett mozibemutató 2023 decembere - írja az NFI közleményében.

Az NFI 1,26 milliárd forintos gyártási támogatásával készülő 1242 - A Nyugat kapujában rendezője Soós Péter, aki fikciós munkái (Budapest Anno, Áldott állapot, Géniusz, az alkimista) mellett a legismertebb tévésorozatok, mint a Tűzvonalban, a Jóban Rosszban és a Hacktion rendezőjeként ismert.

A 24.hu Soós Péter rendezőtől megtudta, hogy Kevin Spacey is játszhat a filmben. A 2017-es zaklatási botrányai után a munkalehetőségei nagy részét elveszítő amerikai színésszel már van aláírt szerződésük. Spacey egy itáliai bíborost, a történet főgonoszát alakítja a filmben. Az IMDb filmes adatbázis szerint szerepelhet a filmben Christopher Lambert, Eric Roberts és Terence Stamp is.

Az első magyar-mongol-angol koprodukció a brit Chelsea Pictures, a mongol Semoon Studio, továbbá a Foresight Media, a Lipsync, a Mongol Costumes és a Galloping Entertainment közreműködésével készül, vezető producere Bodzsár István, Sipos Kornél, brit koproducere Bill Chamberlain.

Az NFI Inkubátor Programjában készül Sós Bálint Dániel első egész estés alkotása Minden rendben címmel, melyre 100 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság - írja az NFI.

A Minden rendben egy tragédia egy apáról, aki súlyos morális dilemmába keveredik. Az egyetlen szemtanúja lesz egy súlyos balesetnek, amit kisfia okoz és döntenie kell: vállalja az igazság terhét és a fia életét romokba döntő retorziót, vagy hazudja el a tettet, ami viszont a fiú lelkivilágát torzítja el egy életre?

„A forgatás novemberben kezdődik és a tervek szerint a jövő tavaszi fesztiválszezonra készül el, ugyanis a témája miatt azt gondoljuk, hogy a világ minden táján könnyen lehet majd azonosulni a filmmel. A casting még folyamatban van, nem egyszerű, hiszen a szereplőgárda jelentős része 9 és 13 éves kor közötti gyerekekből áll, akik szinte hétről hétre hatalmas változásokon mennek keresztül, ezért meg kell kockáztatnunk, hogy az utolsó pillanatban választjuk ki őket. Ezt még tetézi, hogy a felnőtt szereplőket a már kiválasztott gyerekekhez képest kell megtalálnunk” – nyilatkozta Farkas Ádám producer az előkészületekről.

Sós Bálint Dániel a Minden rendben alapjául szolgáló forgatókönyvet Nagy V. Gergővel közösen jegyzi, a film producere Farkas Ádám és Mártonffy Zoltán Miklós.