Nincs terv az állami tulajdonban lévő Mol-részvények eladására, azok egy többlet biztonsági tartalékot jelentek az államháztartás finanszírozása számára - tudatta csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tárca ezt annak kapcsán közölte, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Kolber István független képviselőnek adott írásos válaszában jelezte: az állam által megvett Mol-részvénycsomag stratégiai célokat szolgál, és egyben pénzügyi tartalék is, amely a külső környezet romlása, finanszírozási nehézségek esetén relatíve olcsó forrást jelenthet.

Az NGM közleményében leszögezte: az írásbeli válaszban leírtak csupán jelzik, hogy amennyiben a külső környezet romlása súlyos finanszírozási nehézségeket okozna, abban az esetben ilyen jellegű forrásbevonásról is lehetne beszélni. "A fentiek alapján nem lenne célszerű az eladással kapcsolatos feltételezésekbe bocsátkozni, illetve eladásra irányuló terv hiányában minimum pakettről sem beszélhetünk."

A tárca kiemelte: a Mol-tulajdonrész megvásárlásával a kormány elsődleges célja a társaság regionális szerepének erősítése, az energiafüggőség csökkentése volt. Emellett a részesedés természetesen likvid, blue chip papírról lévén szó, stratégiai pénzügyi tartalékként is értékelhető.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a Mol-részvények segítségével történő esetleges forrásbevonási lehetőség nem feltétlenül jelentene eladást: a stratégiai tulajdonjogok megtartása mellett is lehetséges kedvező piaci finanszírozás.