Az államtitkár ismertette: az integrált területi programok a helyben megvalósítandó területfejlesztési feladatokat tartalmazzák, olyan programlisták, amelyek az összehangolt területi fejlesztések végrehajtásának alapjai a 2014-2020-as uniós programozási időszakban. A TOP első pályázati felhívásai az integrált területi programok kormány általi elfogadása után, nyáron jelenhetnek meg - közölte Rákossy Balázs.

A program 1230 milliárd forintos keretösszegben a helyi közvetlen gazdaságfejlesztést támogatja, a megyék és megyei jogú városok fejlesztéseihez biztosít forrásokat, célterülete Magyarország Budapesten és Pest megyén kívüli része.

A TOP esetében a tervezési folyamat decentralizált, így a 18 megye és a 22 megyei jogú város a saját maga által tervezett integrált területi programok alapján juthat támogatáshoz - hangsúlyozta az államtitkár.

Minden megye és megyei jogú város számára a kormány meghatározott egy keretösszeget, amelyre a helyi gazdaságfejlesztési és munkahelyteremtő programjaikat tervezhetik, illetve megvalósíthatják.

A megyék összesen 799 milliárd forintos keretösszegre, míg a megyei jogú városok külön 387 milliárd forintos keretre tervezhetik az elkövetkezendő hét évben fejlesztési programjaikat - hívta fel a figyelmet.

Rákossy Balázs felidézte, hogy a kormány a 2014-2020-as időszakra erős gazdaságélénkítő fejlesztési program megvalósítása mellett kötelezte el magát, így az ebben az időszakban rendelkezésre álló 12 ezer milliárd forintos európai uniós fejlesztési források 60 százaléka a gazdaság élénkítését, a foglalkoztatás növelését, a hazai ipar fejlesztését és a kis- és középvállalkozások támogatását célozza. Ezek a célok jelennek meg a TOP-ban is, a helyi közvetlen gazdaságfejlesztést középpontba helyezve - tette hozzá.

Rákossy Balázs hangsúlyozta, hogy a kormány partnerként tekint a területi szereplőkre, a megyékre és megyei jogú városokra.

Az államtitkár az elmúlt hetekben valamennyi megye és megyei jogú város vezetőjével személyes egyeztetést folytatott, szakmai támogatást nyújtva a programtervek összeállításához, a sikeres integrált területi program benyújtásához, illetve a TOP részleteiről a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének közgyűlésén is tájékoztatást adott.

Az európai uniós források megadják a települések számára a lehetőséget gazdaságfejlesztési céljaik megvalósítására, a helyi foglalkoztatás bővítésére. Mindez segíti a magyar kormány társadalompolitikai célkitűzésének elérését, hogy 2020-ra megvalósuljon a teljes foglalkoztatottság - emelte ki Rákossy Balázs.