A Fitch mai bejelentése, miszerint megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot megalapozatlan volt - fogalmaz a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye. Korábban a kormányszóvivő meglepőnek nevezte a hitelminősítő lépését, holott a piacok hetek óta számítottak arra, hogy a Standard & Poor's és a Moody's után a Fitch is bóvlikategóriába sorolja a magyar adósságot.

Az NGM szerint az alábbi okok támasztják alá, hogy a hitelminősítő cég véleménye kialakításakor nem volt körültekintő, és döntésének időzítése sem indokolható:

  • A jövő héten kezdődnek az IMF-fel való tárgyalások, amelyek a kormány várakozásai szerint sikerrel végződnek. A megállapodás minden bizonnyal a piacok megnyugvásához, valamint gyors eszközár-korrekcióhoz vezet. (Az IMF által szabott feltételekről részletesen itt olvashat.)
  • Magyarország fundamentumai szilárdak, és gazdasági helyzete stabil. Az Európai Unió által is visszaigazoltan 3 százalék alatt tudjuk tartani a 2012-es költségvetési hiányt, miközben a külső egyensúly folyamatosan javul.
  • Tartós és jelentős folyó fizetési mérleg többlettel rendelkezik az ország, amelyet tovább növel a tőkemérleg pozitív egyenlege.
  • A kormányzat megfelelő fiskális tartalékokkal rendelkezik, illetve képes a piacról forrásokat bevonni. Ezért nincs veszélyben az államadósság finanszírozása.
  • Az MNB tartalékai magasak, a legutóbbi hónapban is 2 milliárd euróval emelkedtek.
  • A kormány 2011. december 15-én megállapodott a Bankszövetséggel, amely további pozitív makrogazdasági és stabilitási hatásokkal jár.