Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Standard&Poor's szerdán bejelentett döntése Magyarország befektetési ajánlású államadós-osztályzatának megvonásáról nem Magyarországról, hanem az euró válságáról szól - hangsúlyozza a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Magyarország szenvedő alanya ennek a küzdelemnek, közvetve pedig az euróövezet válságának és az Unió elleni pénzügyi támadásoknak - mutat rá a szaktárca az MTI-nek eljuttatott közleményében, amelyben emlékeztet arra, hogy két hete az S&P az Európai Unió 15 országát tette negatív figyelőlistára, az euróövezet romló gazdasági teljesítményére hivatkozva.

Az S&P mostani döntése jól láthatóan a dollárövezet erősödésében és az eurózóna gyengítésében érdekelt piaci szereplők nyomásgyakorlása. Érveik, mint a szektorális különadók, külső eladósodottság, egyáltalán nem hordoznak új információt.
Emellett a S&P szándékosan figyelmen kívül hagyta azt is, hogy az elmúlt időszakban kedvező irányú változás következett be az értékelés alapjául szolgáló mérőszámokban. Többek között a kormány továbbra is mindent megtesz, hogy 3 százalék alatt maradjon a 2012-es GDP-arányos hiány.

Az alacsony hiányszint ráadásul hozzájárul az államadósság fokozatos csökkenéséhez, ezért joggal lehet arra számítani, hogy az idei, egyszeri, nagy mértékű adósságcsökkentések után is folytatódik az adósságráta mérséklődése.

Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi rádióinterjújában, azzal kapcsolatban, hogy a Moody's előzőleg megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást, azt mondta, hogy hol az egyik, hol a másik uniós tagállamot minősítik le, és "ez időnként bennünket is elér". Hozzátette, hogy ez ráadásul mindig összekapcsolódik spekulációs támadásokkal, ami Magyarország esetében is így történt, és úgy készül, hogy december közepe után néhány nappal lesz egy újabb támadás.

A közlemény nem tér ki az S&P indoklásában szereplő veszélybe kerülő jegybanki függetlenségre és a romló befektetői környezetre.