A magyar gazdaságpolitika számára az elmúlt két év legfontosabb célja az volt, hogy a 2010-ben örökölt, fenntarthatatlan pénzügyi-makrogazdasági egyensúlytalansági folyamatokat megállítsa és megfordítsa, és az azóta is egyre súlyosbodó európai adósságválság hullámai között is konszolidálja a magyar államháztartást - fogalmaz a tárca a közleményben. A World Economic Forum (WEF) ma megjelent versenyképességi rangsora azt mutatja, hogy az elmúlt két év pénzügyi konszolidációja nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően sikeres volt: a rangsor makrogazdasági környezetet értékelő pillérén belül Magyarország 23 helyet, a tavalyi 67. helyről a 44. helyre ugrott előre - emelik ki. A javulásban az NGM szerint meghatározó szerepet játszott az államháztartási egyenleg javulása, a megtakarítások bővülése és az infláció csökkenése.

Ez egy átmenti időszak - fogalmaz a gazdasági minisztérium. A romló európai konjunktúra időszakában a pénzügyi konszolidáció áldozatokkal járt együtt a vállalati szektor számára, ezt tükrözi, hogy a makrogazdasági környezet (WEF rangsorban statisztikai adatok alapján kalkulált) javulása ellenére a rangsor véleményalapú - vállalatvezetők megkérdezésén alapuló - indikátorai esetében Magyarország relatív pozíciója nem javult - állítja a tárca.

A Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja szerint az eddig végrehajtott reformok eredményei a következő években lesznek igazán érezhetőek, és amikorra a reformok beérnek, a pénzügyi konszolidáció mellett a növekedés is megmutatkozik majd.