Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az NGM kedden közölte, hogy januárban 192,8 milliárd forint pénzforgalmi hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere. Banai Péter Benő szerint a költségvetés bevételeit több tényező határozza meg, ezek közül a legfontosabbnak a gazdasági növekedést és annak szerkezetét nevezte.

Úgy látja, hogy az emelkedő foglalkoztatottság és reálkereset erősíti a lakossági fogyasztást, gyarapodik az áfabevétel, de a személyi jövedelemadó és a foglalkoztatáshoz kötődő egyéb bevételek is nőnek. Ez valósult meg az elmúlt években, hiszen például tavaly a 4 százalékos GDP-növekedés mellett a reálbér-emelkedés mértéke meghaladta a 10 százalékot, vagyis 2017-ben átlagosan egy havi fizetéssel gyarapodott a háztartások bevétele - mutatott rá.

Az államtitkár többek között ennek tulajdonítja a személyi jövedelemadóból származó januári bevételek 30 milliárdos emelkedését az egy évvel ezelőttihez képest.  Emellett szerinte a költségvetés bevételeihez a gazdaság "kifehérítése" is hozzájárult, hiszen - jegyezte meg - az online pénztárgépekkel például 130-140 milliárd forinttal emelkedtek a költségvetés bevételei.

Úgy véli, hogy 2018-ra vonatkozóan a gazdaságra és a foglalkoztatottságra nézve kedvezőek az előjelek, a januári adatok további növekedést vetítenek előre.

Januárban 344,3 milliárd forinttal emelkedett a központi költségvetés adóssága. Harmadával emelkedtek januárban a költségvetési kiadások, a bevételek pedig alig 10 százalékkal nőttek - ahogy arról a Napi.hu korábban beszámolt.

A fotó forrása: Shutterstock.