A Főgáz Zrt. és az Antenna Hungária Zrt. megvásárlása miatt módosítani kell a idei költségvetést, illetve annak hiányát - ismertette el a Napi.hu kérdésére Banai Péter Benő, az NGM helyettes államtitkára a tárca csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Szerdán Borrbély László András az Államadósság kezelő Központ Zrt vezérigazgató-helyettese 2014-es államadósság finaszírozási terv módosításáról tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az Antenna Hungária Zrt. 54 milliárd forintba kerül, a Főgáz Zrt. megvételénél 41 milliárdot fizet az állam az RWE-nek és még nem ismert összeget a fővárosnak. Ezek a tételek összesen legalább 130 milliárd forintot tesznek ki az ÁKK becslése szerint.

Az NGM mai közlése szerint a Főgáz Zrt. korábban RWE tulajdonban lévő részvényeit 41 milliárd forintért vásárolta meg a magyar fél, a főváros tulajdonában lévő részvények megvásárlásáról még folynak az egyeztetések. Az Antenna Hungária Zrt. részvénytranzakciója 56 milliárd forintot tesz ki.

QP | Quality Placement

Forintban folyósít az EIB Magyarországnak

A kormány döntése szerint az Európai Beruházási banktól idén felveendő hitelt forintban hívja le. (Az EIB hitel 224 milliárdos tételt jelent.) Az NGM közlése szerint EIB hitelek forintban teljesítendő kiadásokhoz kapcsolódnak, így az átváltásra mindenképp szükség lett volna. Az EIB-től lehívott források devizanemeiről az egyes lehívások alkalmával születik döntés. Az EIB nem támaszt külön feltételeket a lehívások devizanemének megválasztása kapcsán, ebben a kérdésben az adósságkezelő maga dönthet - közölte az NGM.

A két vagyonszerzési ügylet valóban növeli a költségvetés pénzforgalmi hiányát, azonban az uniós módszertan szerinti egyenleg esetében hiányrontó hatásról - jelenlegi ismereteink alapján - nem beszélhetünk - közölte ma Banai. Így az állami vagyon bővítése miatt nem szükséges egyenlegjavító intézkedések meghozatala.

Az adósságkezelőnek természetesen gondoskodnia kell a szükséges források biztosításáról, de ez a jelenlegi, kedvező finanszírozási környezetben nem jelent kockázatot. A költségvetési törvény vagyongyarapítási ügyletekhez kapcsolódó módosítására a Parlament tárgyalási ütemtervéhez igazodva kerülhet sor - fogalmazott Banai.

Vagyis a két cég államosítása miatt módostani kell kellé az idei költségvetést - erre valószínűleg a kormány június 6-i megalakítása után kerülhet sor. Az államháztartás hiánya így a tervezett 984,6 milliárd forintról 1100 milliárd forint fölé emelkedhet - ami a GDP 3,6 százaléka. Ugyanakkor NGM szerint ez az uniós hiányt nem növeli - így az a GDP 2,9 százaléka alatt maradhat. Az uniós statisztikai szabályok szerint ugyanis egy nyereséges magáncég állami megvásárlására fordított kiadásokat nem kell az uniós módszertan szerint a kiadások között elszámolni - így az nem hiánynövelő tétel.

Az államháztartás hiánya április végén elérte 951,1 milliárd forintot, miután csak a negyedik hónapban 249,9 milliárd forinttal nőtt. A bődületesen rossz adat a május elsejei hosszú hétvégével magyarázható. Az államháztartás első négyhavi rekordhiányáról itt olvashat.