Az Európai Központi Bank (ECB) és részben az IMF által, a jegybanktörvényben igényelt további finomításokról ötoldalú egyeztetések folynak. A cél az, hogy a törvény hosszú távra megalapozza egy széles hatáskörrel rendelkező, független jegybank működését - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium az EKB csütörtökön nyilvánosságra hozott véleményére.

Megjegyzik azt is: az "Infringement" (kötelezettségszegési) eljárásban az Európai Bizottság által felvetett kérdéseket a benyújtott jegybanktörvény módosító javaslat a Bizottság által elfogadott módon rendezi.

Az ECB továbbra is aggályait fejezte ki a jegybank függetlenségét illetően. Úgy fogalmaztak: az ECB fenntartja azt az álláspontját, hogy az MNB-törvény hatályos rendelkezései - a módosított törvénytervezetben szereplő, jó irányba tett elmozdulás ellenére - nem elégségesek a központi bank függetlenségének helyreállításához.

Különösen aggályosnak tartják, hogy a monetáris tanács tagjainak száma változtatható és kinevezhető egy harmadik alelnök. Illetve azt is, hogy e lépések az MNB-vel való konzultáció és igényének figyelembe vétele, illetve az MNB véleménye ellenére, alátámasztó érvek nélkül tehetők meg.