Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Zöld Kódex, teljes nevén a Környezetvédelmi Közbeszerzési Etikai Kódex kiadása a KH áprilisban kezdődött Fenntartható Magyarországért Programjának első állomása. A hatóság azt szeretné ezzel elérni, hogy a környezeti és gazdasági fenntarthatóság szempontjai a lehető legjobban érvényesüljenek a közbeszerzésekben.

A közlemény az állami szervezetek felelősségére hívja föl a figyelmet, a közbeszerzéseiken keresztül ugyanis - mint írták - példát mutathatnak, befolyásolják a gazdasági szereplők és társadalom szemléletét, magatartását. A KH ezért többek között azt várja az ajánlatkérőktől, hogy részesítsék előnyben a környezetet kevésbé terhelő ajánlatokat, eljárásaik minél kevesebb hulladékkal, széndioxid-kibocsátással, víz- és energiafelhasználással járjanak, képviseljék a fenntarthatóságot támogató szemléletmódokat.

A Zöld Kódex elfogadása önkéntes, a csatlakozók vállalják, hogy az abban foglalt értékeknek, alapelveknek megfelelően járnak el. A KH kiemelt partnereként kezeli őket, biztosítja számukra a Fenntartható Magyarországért Program logójának használatát, és számít a tapasztalataikra. Ezek alapján a hatóság rendszeresen felülvizsgálja a Zöld Kódexet, és ha szükséges, módosítja is - olvasható a közleményben.