Az online pénztárgép használatára kötelezetteknél végzett ellenőrzéseken a pénztárgép éves felülvizsgálatával kapcsolatos mulasztások: a késedelem, elmaradás, pénztárgépnapló szabálytalan vezetése voltak a legjellemzőbbek – idézi a Világgazdaság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) évkönyvét. A NAV tavaly több mint 151 ezer ellenőrzést folytatott le, ennek eredményeként 208,5 milliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel, a kiszabott szankciók (adó- és mulasztási bírság, késedelmi pótlék) összértéke csaknem 230,4 milliárd forintot tett ki.

A pénztárgép-üzemeltetéssel kapcsolatos szabálytalanság miatt 41 üzletzárást rendeltek el. A koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt a helyszíni ellenőrzéseket a hatóság 2021. március 5-től felfüggesztette. A bevezetett korlátozások miatt az elviteles, valamint házhozszállítási szolgáltatást nyújtó éttermek és vendéglátóhelyek kerültek az ellenőrzés fókuszába.

A korlátozások feloldása után a szakterület a jelentős forgalmat generáló fesztiválokat, falunapokat, rendezvényeket, továbbá a vendéglátóhelyeket, nyári szezonális termékeket és szolgáltatásokat vizsgálta. Emellett az igazgatóságok folyamatosan ellenőrizték a strandok, fürdők területén működő vállalkozásokat, a piacokon árusítókat, ajándéküzleteket, valamint a szálláshely-szolgáltatást nyújtó adózókat. Jellemzően a nyugta- és számlakibocsátást, az online pénztárgépek üzemeltetését és az alkalmazottak foglalkoztatását vizsgálták.