Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még nem született kormányzati, országgyűlési döntés arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank kikerüljön a tranzakciós illeték hatálya alól - derült ki abból a válaszból, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium online tájékoztatóján Banai Péter, a tárca helyettes államtitkára adott a Napi Gazdaság által is feltett kérdésre.

Banai Péter úgy fogalmazott, hogy "az Országgyűlés által elfogadott jogszabály értelmében a tranzakciós illeték hatálya a Jegybankra is kiterjed. Eltérő kormányzati, országgyűlési döntés nem született". Értelemszerűen tehát arról sincs döntés, hogy az így kieső 120 milliárd forintos bevételt a jövő évi költségvetésben hogyan pótolná a kormány.

Az NGM helyettes államtitkára lapunk kérdésére megerősítette, hogy az államkincstártól 10 milliárd forintnyi tranzakciós illetékbevétellel számolnak.

A helyettes államtitkár arról is beszámolt, hogy a kormány is tanulmányozza az ECB azon véleményét, amely szerint uniós jogba ütközik a tranzakciós illeték kiterjesztése az MNB-re, ám mindeddig nem hozott olyan döntést, hogy a törvényen változtatást tartana szükségesnek.