Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államtitkárság és a szakszervezetek közötti, csütörtöki ágazati sztrájktárgyaláson Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár új ajánlatot tett. Ez az egészségügyi szakdolgozók kérésének megfelelően differenciált béremelést jelenthet, ami az egészségügyi bértáblának a minimálbér és a garantált bérminimum miatti összecsúszását kompenzálja majd. Az ajánlat 2019-ig tartalmazza a bérrendezés egyes lépéseit. Az "egyes lépések időbeliségében voltak ugyan minimális eltérések", de a szakdolgozói bérekről "közel került" a megállapodás. Az orvosi bérek esetében azonban további egyeztetésre van szükség.

A tárgyalópartnerek megállapodtak abban, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartásában lévő intézményekben a munkáltatók júliustól átvállalják a szakdolgozói kamarai tagdíjat munkavállalóiktól. Ennek kiterjesztése a teljes ágazatra akkor lehetséges, ha létrejön az ágazat dolgozóit érintő kollektív szerződés.

Az államtitkárság vezette tárgyaláson részt vett a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, valamint a vele együttműködési megállapodást kötött szervezetek: a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete, a Medicina2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Szakdolgozói Kamara, a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Magyar Kórházszövetség képviselői. A tárgyalások a jövő héten folytatódnak.

A sztrájktárgyalások célja, hogy ágazati kollektív szerződés jöhessen létre, ezen belül több évre szóló, legalább évi egyszeri bérfejlesztésben részesüljenek az egészségügyi szakdolgozók.